2024. február 23., Alfréd

Mindenki ügye

#adomány #áder jános #kövér lászló #közpénz

A laptopbeszerzéstől a bélyeggyűjtésig: erre adott pénzt Áder és Kövér tavaly

2021.04.05. 17:42

Az államfő és a házelnök évente 73 millió forint közpénzt adományozhat.

Évente 73 millió forintot, vagyis több mint 22 évnyi átlagbért – a KSH januári, nettó 273 ezer forintos havi adatával számolva – jótékonykodhatnak el fejenként a hivatalban lévő és volt államfők, valamint az Országgyűlés elnöke. Ezt a pénzt teljesen szabadon költhetik el, semmiféle pályáztatási vagy kiválasztási előírásnak nem kell megfelelni. A közpénzből biztosított keretük terhére annyit és annak adnak, amennyit és akinek akarnak. Csupán annyi megkötés van, hogy pártnak, politikai szervezetnek, vagy pártot támogató szervezetnek nem adható ilyen "közcélú felajánlás" – írja a 168 óra, amely megnézte, milyen célokra juttatott több tízmillió forint közpénzt Kövér László házelnök és Áder János, valamint az államfő elődei.

 

A lap szerint a jelenlegi köztársasági elnök évek óta egészségügyi és gyerekekkel kapcsolatos célokra fordítja a legtöbb támogatást, és ez most is így van. A nyilvános lista alapján Áder János köztársasági elnök az idei év első 3 hónapjában 9,5 millió forintot jótékonykodott el: 8 millió forintot kapott a budapesti I. sz. Bókay Gyermekklinika alapítványa, hogy a pénzből korszerűsíthessék az arcrekonstrukciós centrumuk műtőjét. A másik kedvezményezett a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete volt 1,5 millió forinttal.

 

A tavalyi lista alapján a legnagyobb összegű támogatás gyerekekhez jutott el:

 

– 11,6 milliót adományozott a Böjte Csaba ferences szerzetes alapítványa által fenntartott gyermekotthonoknak laptopbeszerzésre.

– A második legtöbbet pedig az egészségügy kapta: a Szent László és Szent István Kórház Betegeiért, Orvosaiért és Dolgozóiért Alapítvány 8 millió forintot fordíthatott egy légzéstámogató eszköz beszerzésére.

– A harmadik legnagyobb összeg, 5,5 millió szintén Böjte Csaba alapítványához került, ebből az erdélyi Déván működő gyermekotthon fűtését korszerűsítették. – Még egy nagyobb összeg támogatás is Erdélybe került: Gergely István katolikus plébános Csibész Alapítványa gyerekotthona lakóira költhetett 5,2 milliót Csíkszeredán.

– 5 millió forinttal szállt be Áder az első olimpiai bajnok Hajós Alfréd Margitszigetre tervezett szobrának 30 milliósra becsült költségébe.

– A nagyobb összegek közé tartozik még az a 3,3 millió forint, amit a Hópihe Alapítvány a Semmelweis Egyetem szülészeti klinikáján két intenzív ágy és egy szülőágy beszerzéséhez kapott az államfőtől.

– A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kétszer is kapott pénzt karácsonyi élelmiszercsomagokra, összesen 3 milliót.

– Jelentősebb összeget, 2,5 millió forint juttatott az államfő egy egyházi fenntartású szociális intézménynek éjjeliszekrény-beszerzésre

 

Összesen 34 különböző helyre adományozott Áder, a kedvezményezettek fele a fentieknél kisebb, 1-3 millió forint közötti összegeket kapott és volt tucatnyi egymilliónál kisebb összeg is. Egy harmincötödik kedvezményezett pedig visszautalta a pénzt: az államfő 2,1 millió forintot küldött egy győri piackutató bt-nek A Nagy Szigetköz könyv kiadására, de a projekt meghiúsulása miatt ezt a felajánlást visszafizették.

áder-kövér-mti-mónus-márton
Fotó: Mónus Márton / MTI

Ádertől eltérően Kövér Lászlónál nem annyira az egészségügy, inkább a határon túli és az egyházi, valamint a magyarsággal foglalkozó szervezetek a dominánsak. A házelnök esetében egyelőre idei adatok nem érhetők el, csak a tavalyi lezárt év adományozási listája olvasható, amely alapján ő inkább több helyre adott kevesebbet. Listáján 74 kedvezményezett volt 2020-ban, ezek többsége egymilliós vagy ennél kisebb összeget kapott, és már a 2 milliós felajánlás is ritka volt. 

 

A négy legnagyobb összegű támogatás 2-2 milliós volt, ennyit kapott a házelnöktől

 

– a bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona,

– a határon túli magyar kultúra támogatásától a nemzeti identitás erősítésén át a vallásturizmus népszerűsítéséig sok mindennel foglalkozó Jakab és Komor tér 6. Egyesület,

– a szlovákiai Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület,

– a szülővárosában működő Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete.

 

Jellemzően egymillió forint alatti összegekkel támogatott a házelnök számos hagyományőrző szervezetet. Ezeken kívül egy-egy millió forintot juttatott "a megmaradásra épülő nemzetpolitikával és a globalizáció jelentette kihívások megválaszolásával” foglalkozó Magyar Patrióták Egyesületének és az Internetes Bélyeggyűjtő Klubnak. További félmillióval egy másik, szabolcsi bélyegegyesületet is támogatott.

 

A volt államfők közül – nem meglepő módon – a plágiumbotránya miatt lemondott Schmitt Pál 54 tételes tavalyi listáján sok sportcélú támogatást találunk. Sokkal kevesebb helyre ad, viszont egyenként néha igen jelentős összegeket Sólyom László: a mintegy két tucat tavalyi kedvezményezett közül a legnagyobb összeget, 23 millió forintot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kapta, őt 16,5 millióval követte a sorban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, míg a harmadik legtöbb pénz, mintegy 4,5 millió az Antropos Mentálhygiénés Egyesületnek jutott.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló