2024. június 17., Laura Alida

Mindenki ügye

#zöldfül #áder jános #szélenergia #szélerőmű #klímavédelem

Vajon hallgatni fog a kormány Áder Jánosra a szélenergiával kapcsolatban?

ugytudjuk.hu 2021.03.25. 16:34

A köztársasági elnök nemrég a megújuló energiaforrások fontosságáról beszélt. Miközben Magyarországon 2011 óta nem épült szélerőmű.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Ungár Péter, a Vas megyei LMP országgyűlési képviselője csütörtökön közleményt adtak ki, amelyben azt írják, pártjuk írásbeli kérdéssel fordult Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszterhez azzal kapcsolatban, hogy a kormány egyetért-e Áder Jánossal abban, hogy szélenergiára nyilvánvalóan szükség lesz?

 

Mint megyjegyzik: úgy tűnik, Áder János megértette, hogy szélenergia nélkül nem beszélhetünk klímavédelemről. Március 22-én így fogalmazott:

Nyilvánvaló, hogy szélenergia, nyilvánvaló, hogy napenergia, nyilvánvaló, hogy geotermikus energia használatára szükség lesz nagyobb mértékben.

Azonban a 2010 utáni Orbán-kormányok konzekvensen elutasító politikát folytattak a szélenergiával kapcsolatban, 2011 óta nem épült egyetlen új szélturbina sem. 2016-ban de facto betiltotta az új szélerőművek telepítését – mutat rá a közlemény, hozzátéve, hogy pedig a szélturbinák jelentik az egyik legolcsóbb és legtisztább energiatermelési lehetőséget.

szélenergia-pixabay
Fotó: pixabay.com

Schmuck és Ungát rámutat: az EU-ban töretlenül fejlődik az iparág és mára a gáztüzelésű erőművek mögött a második legnagyobb beépített kapacitással rendelkezik. Mára a szélenergia adja az európai villamosenergia 16 százalékát és az iparág 300 ezer embert foglalkoztat a kontinensen. 2020-ban 15 GW új kapacitás épült. Miközben Magyarország a 329 MW-os kapacitással az EU sereghajtói között van.

Az LMP ezért azt kérdezi a minisztertől, hogy egyetért köztársasági elnökkel abban, hogy a szélenergia használatára nagyobb mértékben szükség lesz a klímaváltozás megfékezéséhez? Ha igen, milyen lépéseket tesz a kormány a megvalósítás érdekében?

zárul a közlemény.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának résztulajdonosa)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló