2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#sztrájk #kúria #törvény #szakszervezet #közszolgálati #ungár péter

A sztrájktörvény miatt nem sztrájkolhatnak a közszolgálati dolgozók botrányos fizetéseik ellen

EÜ/Úgytudjuk 2021.01.08. 19:08

A 22-es csapdájában vergődnek az alulfizetett munkavállalók.

Közleményt jutatott el az Úgytudjuk szerkesztőségébe a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. Az érdekvédelmi tömörülés szerint "alkalmatlan a sztrájktörvény, ha a közszolgálatban dolgozók akarnak alkotmányban rögzített jogukkal, a sztrájkkal élni". Lényegében ezt adta írásba a Kúria annak a jogvitának lezárásaként, amelyet a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete /MKKSZ/ és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD) indított a magyar kormánnyal szemben.

 

A szakszervezetek a szociális ágazatban dolgozók érdekében kezdeményeztek sztrájktárgyalást 2019-ben a még elégséges szolgáltatás megállapításáról, amely a kormányzat folyamatos – és megalapozatlan – jogi aggályai miatt végül 2020 decemberéig, a Kúria döntéséig húzódott, lehetetlenné téve a sztrájkot.

 

A Kúria egyik talán legfontosabb megállapítása:

 

A kérelmezett /a kormány/ a tervezett sztrájkot illetően eltérő, lényegében az ajánlatot elutasító jogi álláspontjára tekintettel végleges és komoly szakmai javaslatot nem terjesztett elő, csupán az elsőfokú eljárás során a kérelmezők néhány javaslatára tett észrevételt. Ez azt jelenti, hogy a kormány képviseletében tárgyalók, folyamatosan hibás jogértelmezésekre hivatkozva, az időt húzva, valójában egyáltalán nem akartak érdemben egyeztetni a szociális ágazatban dolgozók követeléseiről.

fizetések

 

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a döntésre reagálva közölte:

"Ezzel végképp egyértelművé vált, hogy a Fidesz-kormány olyan eltökéltséggel akarja elvenni a munkavállalók jogait Magyarországon, hogy ebben még az sem zavarja, ha a saját maguk által írt alaptörvényt sem tartják tiszteletben."

Mint írja: Az LMP álláspontja szerint egy felelős kormány feladata nem az, hogy elhallgattassa a saját munkavállalóit, hanem az, hogy tisztes fizetést és elfogadható munkakörülményeket nyújtson számukra. 

"Ennek első szimbolikus lépése lehet, hogy végre a szociális dolgozók is megkapják a nekik járó félmillió forintos bérkiegészítést, de legalább ilyen fontos, hogy végre olyan sztrájktörvénye legyen Magyarországnak, amelyik nem megtiltja, hanem lehetővé teszi az érdekérvényesítést."

- olvasható a képviselő közleményében.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló