Tippek a hőség idejére: a sót és a zöldségeket se feledjük ebben a nagy melegben!
És már csak két nap van arra, hogy a kertekben lenyírják a parlagfüvet.
A kánikulában a folyadékpótlásnál a sóbevitelre is fontos figyelni, ezért olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként – írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadójára hivatkozva.
Páldy Anna szerint ha kevés a vízben a nátrium, az egy késhegynyi sóval is pótolható.
A kánikulában a zöldségek fogyasztása is ajánlott, amelyeket szinten meg lehet sózni, javasolják.
A szakember azt mondta, a tartós hőség különösen megterhelő lehet a keringési, az anyagcsere-betegségekben szenvedőknek, a mozgásszervi és a mentális betegeknek, valamint a vese- és májproblémákkal küzdőknek.
A légkondicionáló túlzott használata hurutokat, ízületi panaszokat és fejfájást okozhat. Fontosnak véli, hogy a külső levegő hőmérséklete legfeljebb 10 fokkal legyen magasabb a bentinél.
Pády Anna kitért arra is, hogy közeledik a parlagfűszezon, és a jogszabály szerint már csak két nap van arra, hogy a kertekben lenyírják a parlagfüvet.
A parlagfűszezon augusztus elején kezdődik, de az allergiásoknak már a szezon kezdete előtt két héttel ajánlott, hogy elkezdjék szedni gyógyszereiket, mivel tüneteik így sokkal enyhébbek lehetnek.
Címlapképünk illusztráció, fotó: Pixabay