2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#megemlékezés #trianon

A nemzeti összetartozás napjára emlékeztek a Pyrker téren

Csarnó Ákos 2023.06.05. 10:05

 

Idén 103 éve, június 4-én a írták alá az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, melynek értelmében Magyarország területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették, mellyel mintegy 3,2 millió magyar került az új határokon kívülre.

 

Ezt a napot a Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává.

 

A Pyrker téren vasárnap délután politikai és civil szervezetek, oktatási intézmények képviselői emlékeztek a békediktátum aláírásának évfordulójára - foglalta össze az egri önkormányzat a hivatalos közösségi oldalán.

Sokan ünnepként gondolnak erre a napra, én viszont úgy tekintek június 4-re, mint a magyarság történelmének egyik legtragikusabb gyásznapjára- mondta Mirkóczki Ádám polgármester.

Hozzátette, 103 év történelmi távlatában kisebb csoda, hogy ma még mindig a magyarság az egyeduralkodó a Kárpát-medencében. Ez mindenképpen dícséri a magyar géniuszt, a magyar gerincet, tartást és ha úgy tetszik, alázatot.

 

Az a hit, ami megtartotta a magyarságot Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján, az példaként szolgál számunkra is. Sem diktatúra, sem politikai ármánykodás, sem gazdasági, katonai, vagy egyéb elnyomatás nem tudta ezt megtörni.

 

Kiemelte, az összetartozás egy fontos szó, főleg ha tettekben is megmutatkozik annak jelentése, de még fontosabb a magyar és magyarral szembeni felelősségvállalás. A 103 évnek üzennie kell a mai fiataloknak. Nincs jövő összetartás nélkül.

 

Az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium diákjainak és a Lajtha László Néptáncegyüttes ünnepi műsorát követően a résztvevők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.

 

indexkép: Eger Város Hivatalos Oldala

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló