2022. szeptember 25., Eufrozina Kende

Mindenki ügye

#oroszország #ukrajna #nato #háború #orosz-ukrán konfliktus

A NATO növeli a védelmi erőket az orosz agresszióra válaszul


További védelmi szárazföldi és légierőt, valamint tengeri eszközöket telepítenek a Szövetség keleti részére.

azonnalipp

Oroszország lépései komoly veszélyt jelentenek az euro-atlanti biztonságra, és geostratégiai következményei lesznek

– áll többek között a NATO legfőbb politikai döntéshozó testületének, az Észak-atlanti Tanácsnak a nyilatkozatában, amit az az ukrajnai orosz invázóra reagálva adott ki csütörtök délelőtt.

 

A nyilatkozat hosszan sorolja, milyen szerződéseket szegett meg Oroszország Ukrajna megtámadásával, kinyilvánítja, hogy a NATO kiáll Ukrajna mellett, felszólítja Oroszországot, hogy haladéktalanul fejezze be katonai akcióját, és elítéli a kelet-ukrajnai szeparatista köztársaságok elismerését.

 

A lényeg a nyilatkozat végén van:

A NATO továbbra is megtesz minden szükséges intézkedést valamennyi szövetségesének biztonsága és védelme biztosítása érdekében. További védelmi szárazföldi és légierőt, valamint további tengeri eszközöket telepítünk a Szövetség keleti részére. Növeltük erőink készenlétét, hogy minden eshetőségre reagáljanak.

nato-
NATO-katonák Lengyelországban (Fotó: NATO / Facebook)

A nyilatkozat megemlíti, hogy a Washingtoni Szerződés (más néven Észak-atlanti Szerződés, a NATO alapító egyezménye) 4. cikkelye alapján már folytak egyeztetések. Ezeket Lengyelország és a balti államok kezdeményezték; a 4. cikke alapján akkor ülnek össze a tagok, ha „bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”. Az egyeztetés eredménye az, hogy

további lépéseket teszünk az elrettentés és a védelem további erősítése érdekében a Szövetségen belül. Intézkedéseink megelőző jellegűek, arányosak és nem eszkalálóak.

A nyilatkozat azzal zárul, hogy a NATO elkötelezettsége az 5. cikke iránt „páncél szilárdságú” – az 5. cikk szól arról, hogy ha egy fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek, akkor azonnal intézkedni fognak a béke és a biztonság helyreállítása érdekében,

ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is.

Ezt a cikket az Azonnali szállította.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló