2024. február 24., Szökonap

Mindenki ügye

#vasút #sztrájk #mozdonyvezetők

A mozdonyvezetők is sztrájkra készülnek az alacsony bérek miatt

Nagy Donát 2022.02.02. 19:01

Március elején állítanák meg a vonatokat, aztán menjen mindenki tovább ahogy tud. A MÁV szerint már a sztrájkfenyegetés is jogellenes és felelőtlen.

 

Ha a mozdonyvezetőknek március 10. éjfélig nem sikerül megállapodniuk a 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálásáról, sztrájkba lépnek – közölte honlapján a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

 

Azt írják, "a MOSZ tagsága nem fogadja el, hogy a 2021. évi nulla százalékos béremelés és a magas infláció miatti reálkereset-veszteség ne kerüljön kompenzálásra", emiatt "a Mozdonyvezetők Szakszervezete felszólítja a MÁV-START Zrt. vezetését a tárgyalások haladéktalan megkezdésére és a személyszállítást érintő munkabeszüntetés még elégséges szolgáltatásának egyeztetésére".

 

Hozzáteszik, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete

2021 júniusában nem írta alá a MÁV-Volán csoportra vonatkozó bérmegállapodást, mert a középtávú, összesen 15 százalékos garantált béremelés és más jövedelemelemek mértéke nem biztosítja a mozdonyvezetők, vasutas munkavállalók reálkeresetének három évre szóló érzékelhető növekedését.

mozdonyvezető-mti-rosta-tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A MÁV közölte, "alaptalannak és jogszerűtlennek tartja a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkbejelentését”, illetve hogy „a tavaly megkötött, 2022 januárjában módosított és jelenleg is hatályos hároméves bérmegállapodásban foglaltakat a munkaadó a 2021. évben maradéktalanul betartotta és a 2022. évben is betartja".

 

Hozzátették még, hogy "a MÁV-Volán-csoport a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkfenyegetését jogellenesnek”, illetve „megalapozatlannak és felelőtlennek tartja", és hogy "a társaságnál működő, kollektív szerződést kötő szakszervezetek, illetve a további, mozdonyvezetőket képviselő szakszervezet egyaránt elzárkóznak a sztrájk támogatásától".

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló