2024. április 25., Márk

Mindenki ügye

#koronavírus #vakcina #moderna #gyermek

A Moderna vakcinája is adható a gyerekeknek

Nagy Donát 2021.07.24. 11:51

A Pfizer–BioNTech után ez a második, aminek használatát engedélyezték Európában.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a 12 és 17 éves korosztály részére is használatra ajánlja az amerikai Moderna koronavírus elleni, Spikevax nevű vakcináját – írja az MTI. Magát az engedélyt az Európai Bizottság adhatja ki, de ez az EMA jóváhagyása után már csak formaság.

 

DKIGA20210522009

 

A kétdózisú vakcinát az Európai Bizottság már korábban engedélyezte a 18 éves és idősebb korosztályra. Az EMA Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) a vakcina vizsgálata során arra a következtetésre jutott, hogy az oltóanyag ugyanolyan hatású a gyerekeknél, mint a 18 évfelettieknél, ezért már 12 éves kortól biztonsággal alkalmazható a Covid-19 megelőzésére.

 

Az EMA szerint a több mint 3700 gyerek bevonásával végzett vizsgálat nem mutatott ki a Moderna-vakcina esetében új, eddig nem tapasztalt mellékhatásokat. A gyerekeknél tapasztalt mellékhatások hasonlóak a 18 évesek vagy annál idősebbek esetében tapasztaltakhoz. Ezek közé tartozhat az injekció beadásának helyén fellépő enyhe fájdalom, fáradtság, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, hidegrázás és láz. A hatások általában enyhék, és az oltástól számított néhány napon belül elmúlnak. Kiemelték: a vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló