2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#propaganda #közmédia #médiatanács #háború #orosz-ukrán konfliktus

A Médiatanács szerint a közmédia objektíven számolt be az ukrajnai háborúról

Barna Benedek 2022.04.08. 11:40

Az invázió első napjaiban készült, putyini narratívát képviselő műsorokra nem terjedt ki a hatóság vizsgálata.

 

Objektíven számoltak be az országos televíziócsatornák az orosz-ukrán háborúról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint – írja a 444.hu.

 

A portál cikke szerint az NMHH Médiatanácsa legutóbbi ülésén elfogadott egy kutatást, amely szerint az M1, az ATV, a Hír TV, a TV2 és az RTL Klub műsoraiban is "objektíven, szakértőket megszólaltatva, több álláspontot szemléltetve, a helyzet komplexitását feldolgozva tudósítottak a szomszédunkban zajló háborúról". 

 

A testület március első hetében vizsgálta a tévécsatornák műsorait, szerintük ebben az időszakban "orosz (vagy akár ukrán) háborús propaganda a mintába került műsorszámokban nem jelent meg".

 

Mivel azonban a háború első napjaiban készült műsorokat nem tanulmányozták, ezért – mint arra a Telex cikke rámutat – azt nem vizsgálták, hogy február 24-én, tehát a fegyveres konfliktus kirobbanásának napján az M1 még az orosz propagandában bevett fordulattal "katonai műveletként" hivatkozott Ukrajna megtámadására. Az egyik műsorban Bende Balázs, a közmédia külpolitikai vezetője a putyini narratívát adta elő a különleges katonai műveletekről és a szakadár területeken zajló népirtásról.

 

Az invázió második napján pedig a kormánymédia egyik kedvenc biztonságpolitikai szakértője, az UFO-hívő Georg Spöttle arról beszélt, milyen higgadtan, szinte szakszerűen vonultak be az orosz katonák, és veszélyes, egyenesen hitleri megoldásnak nevezte, hogy Zelenszkij fegyverkezésre szólította fel állampolgárait.

m1-ukrajna
Kép forrása: M1 / YouTube

A 444 cikke szerint

a Médiatanácshoz február 24-től összesen kilenc panaszbeadvány érkezett, a háború bemutatásával kapcsolatban, ezeket a hatóság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert "nem tekinthetők kiegyensúlyozottsági kérelmeknek".

"A beadványok általában sérelmezték a tudósításokat, azonban a kiegyensúlyozottsági kérelemben pontosan meg kell jelölni a kifogásolt műsorszámot, valamint az elhangzott tájékoztatástól érdemben eltérő, releváns álláspontot is. A beadványokban a bejelentők nem utaltak arra sem, hogy kifogásukkal előzetesen a médiaszolgáltatóhoz fordultak, pedig a hatályos szabályozás értelmében először feléjük kell jelezni a kifogásokat" – idézi a portál a hatóság közleményét.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló