2024. június 18., Arnold Levente

Mindenki ügye

#gulyás gergely #kormányinfó #minimumadó #árstop

A magyar kormány nem támogatja a globális minimumadót


Gulyás Gergely szerint duplájára növelné a vállalkozások adóját.

Kivételesen csütörtökön ülésezett a kormány ezért ma délelőttre tolódott a kormányinfót, ahol Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a háborús helyzetet értékelte,

szerinte nincs sok biztatásra okot adó fejlemény Ukrajnában.

Az euró övezetben még sosem volt ekkora infláció, Gulyás szerint ennek csak kis oka a koronavírus-járvány. A háború miatt emelkedett sok termék ára is, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a háborúhoz közel álló országokban a legnagyobb a háborús infláció, ezt csak a békekötés tudja majd megállítani. Gulyás elmondta, hogy az inflációt az árstopokkal mérsékelik, 5-6 százalékos csökkenésről számolnak be. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy ezeket a döntéseket meghosszabbították, az árstop például október elsejéig hosszabbították.

 

Brüsszelből viszont érkezett egy felszólító levél, amiben arra szólítják fel a kormányt, hogy függesszék fel az árkülönbségeket a benzinkutakon. A kormány szerint ez a versenyt nem sérti, a fuvarozók piaci áron tankolnak, Gulyás felelevenítette, hogy Olaszországban már volt hasonló döntés, amiben az olasz kormány perre ment, amelyet meg is nyertek. A miniszter szerint a benzinturizmus felszámolása védi a környezetet is.

 

A jövő pénteken EU-s csúcstalálkozót tartanak, a miniszter elmondta, a magyar kormány szerint az európai egység továbbra is fontos. Gulyás ugyanakkor az infláció elszállását az európai döntésekre hárította, elmondása szerint az energetikát nem szabadna érintenie a szankcióknak.

 

Gulyás a globális minimumadóról azt mondta, hogy megduplázná a vállalkozások adóját, a jelenlegi 7 százalékról 15 százalékra. A miniszter tudatta, hogy a magyar kormány nem is támogatja a minimumadó bevezetését. Az ECOFIN ülésére Varga Mihály úgy utazik ki, hogy nem támogathatja a globális minimmumadó bevezetését, mert ezzel elveszítenénk az alacsony adóból eredő versenyelőnyünket. Azt vizsgálni fogják, hogy az extraprofit adókat milyen formában hárítják át a fogyasztókra.

 

Gulyás Gergely szerint a Ryanair vezetője kocsmai stílusban beszélt a magyar kormánnyal, ezért azt javasolja, hogy ahol van másik versenytárs, ott válasszanak más légitársaságot. A miniszter szerint az általános szerződési feltételek lehetnek tisztességtelenek is, ha megengedik, hogy az adót egy az egyben továbbhárítsák a fogyasztókra, ezt is vizsgálják.

 

Gulyás Gergely szerint az uniós költségvetésben és a helyreállítási alapban is van pénz a béremelésre, ezért senki ne blokkolja a tárgyalásokat a megegyezésről. Gulyás Gergely ezután álhírnek nevezte azt is, hogy elbocsátások jönnének a kormányhivataloknál.

A kormány nem támogatja a dugódíj bevezetését – amire korábban Demszky Gábor és Tarlós István is kötelezettséget vállalt.

A kormány szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a közterhekből, ezért nem fedezik az önkormányzatok rezsicsökkentését, de „különös figyelemmel kísérik az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat”, hogy ők mit lépnek ebben a helyzetben. Lesz olyan önkormányzat, aminek kompenzálják majd a megemelkedő költségeit.

 

A KATA szabályainak megváltoztatásánál az a cél, hogy ne nagy cégek vezérigazgatói, hanem kisvállalkozók választhassák ezt a kedvezményes adózási lehetőséget, egy kisvállalkozó havi 1,5 millió forintig választhatná ezt. Ez január 1-el változna. Orbán Viktor több mint duplájára emelt fizetésével kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, Orbán Viktor a negyedik legalacsonyabb fizetést kapja az EU-ban, míg a magyar GDP arányaiban ennél magasabb szinten van, ezért volt indokolt az emelés.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló