2024. július 24., Kinga Kincső

Mindenki ügye

#film #magyar film napja

Ezen a hétvégén a magyar filmeké a főszerep a tévében

Barna Benedek 2022.04.29. 15:54

A magyar film napját ünneplik a tévécsatornák.

 

2018 óta ünnepeljük április 30-án a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Idén az évforduló alkalmából számos magyar filmet láthatnak a nézők a hétvégén – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI), amelynek kezdeményezésére televíziók, streamingszolgáltatók és mozik is csatlakoztak a közös ünnepléshez.

 

A közmédia csatornáin műsorra tűzik többek között a Valan - Az angyalok völgye című krimit, a Berlinale Arany Medve díjával kitüntettet, Oscar-díjra jelölt Testről és lélekrőlt és a Meseautó című filmet Perczel Zita főszereplésével.


A TV2 kínálatában szerepel A tanú, a Macskafogó, a Csinibaba és a Made in Hungária című film is. Az RTL Klub műsorát a Budapest noir című krimi és a Seveled című romantikus komédia tévépremierje gazdagítja, míg az RTL II-n a újranézhetjük Kontrollt vagy Szabó István legutóbbi filmjét, a Zárójelentést. A HírTV a Hyppolit, a lakáj-t, az ATV Spirit pedig a Kopaszkutya című filmet vetíti az ünnep alkalmából.

 

 

A film napja alkalmából műsorra tűzött filmek teljes listája és hogy mikor kerülnek adásba, IDE KATTINTVA olvasható.

 

A streamingen is a magyar filmet ünneplik

 

A magyar film legjobbjai közül a Nemzeti Filmintézet streamingplatformján, a Filmión csütörtök reggeltől vasárnap estig hat alkotás lesz ingyenesen nézhető. A kínálatban szerepel az Egészséges erotika, a Szerelem első vérig, a Legényanya és egy különleges musical-rajzfilm 1979-ből, a Habfürdő. Emellett Deák Kristóf Foglyok című alkotása, továbbá Bergendy Péter és Köbli Norbert ügynökthrillere, A vizsga is látható lesz.

 

A Cinego két válogatással is készül az ünnepre: 2021 legizgalmasabb magyar filmjeiből és a múlt és jelen kapcsolatát középpontba állító alkotásokból nyújt válogatást. Kínálatukban szerepel az Evolúció és a Külön falka, valamint a Napszállta és a Nagyi projekt című film is.

 

 

Az HBO Max ünnepi kínálatában először lesz látható Aracsi Norbert II. világháborús rövidfilmje, az Elfelejtett nemzedék és Holtai Gábor rövidfilmje, a Második kör. Friss epizóddal érkezik A besúgó című sorozat is.

 

Néhány helyszínen vetítéseket is terveznek, és aki a hétvégen olyan városban jár, ahol van Cinema City, kedvezményes áron ülhet be a magyar filmekre. További részletek a Filmintézet oldalán!

 

 

(Indexkép forrása: Magyar Jelenet / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló