2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#tanár #kata

A magán- és nyelvtanárok vagy árat emelnek, vagy feketén kell dolgozniuk a katatörvény miatt

Nagy Donát 2022.07.13. 08:00

Gyakorlatilag nem tudnak többé a cégeknek sem tanfolyamot, sem tréninget adni a katás vállalkozó oktatók.

Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni

– mondta a kedd délután elfogadott katatörvény hatásairól Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak.

 

A kedden lóhalálában elfogadott kataszigorítás miatt ugyanis a nyelvtanárok egy része is patthelyzetbe került, pedig a nyelviskolák eddig is komoly pedagógushiánnyal küzdöttek. Ráadásul a tanfolyamok ára is magasabb lehet, írják.

Vannak olyan nyelvtanárok, akik több helyen is vállalnak órákat, akár több nyelviskolában. Nekik a kata megfelelő rugalmasságot és kedvező adózást jelentett

– mondta Légrádi.

software-development-4165307_1280
Fotók: Pixabay

 

A jogszabály ugyanis alapjaiban írta át a katásokra vonatkozó szabályokat, ezek a tanárok, oktatók egy részét is érintik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szintén arra figyelmeztett közleményében, hogy több tízezer, oktatásban dolgozó katás vállalkozóként egészíti ki a "nyomorbérét", például céges tanfolyamokat tart, képzéseket szervez, esetleg felnőttképzőknél vagy nyelviskolákban vállal másodállást.

De a katát érintő módosítás a nyelvtanárok egy részét is ellehetetleníti – elsősorban azokat, akik nyelviskolában tanítottak vagy cégeknél oktattak idegen nyelveket. Ők a jövőben nem adózhatnak majd ebben a formában, a katások ugyanis a jogszabály-módosítás után kizárólag magánszemélyeknek adhatnak majd számlát, cégeknek nem.

A cikk szerint Légrádi Tamás arra számít, hogy a módosítás sokakat visszaterel majd a feketegazdaságba: sok olyan tanár lesz, aki a jövőben nem tud majd legálisan órákat vállalni, így az egyébként törvényesen működő nyelviskoláknak meg kell majd küzdeniük az egyébként is érzékelhető nyelvtanárhiány súlyosabbá válásával.

 

A kedvezményes adózás lehetőségének megszűnése miatt valószínűleg az óradíjak pedig még magasabbak lesznek.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló