2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#környezetvédelem

A kupakgyűjtés helyett adjanak 100 forintot, többet ér

Pintér Bence 2022.09.21. 13:55

És el kell-e öblíteni a szelektívbe szánt hulladékot?

 

A debreceni Cívishír vett nemrég végig egy sor tényt, kérdést és tévhitet a szelektív hulladékgyűjtésről Hájos Tiborral, a helyi hulladékkezelő értékesítési vezetőjével.

 

A szakember szerint a szelektív hulladékot nem kell elöblíteni, csak ha olyan helyen gyűjtjük, ahol zavar minket a szaga;

a „műanyagablakos” papírzacskó nem újrahasznosítható, tehát nem környezetbarát, annál még a nejlonzacskó is jobb;

a kupakgyűjtés pedig nemesnek tűnő gesztus, de a folyamatot végigkövetve nem biztos, hogy a legjobb adományozási mód.

Ezt ki is fejtette a szakember: „Ahhoz, hogy egy magyar ember száz forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellene összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz ötszáz-hatszáz darab. A kupakokból egy kamionra olyan négy-öt tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 forint kilónként, amihez még 15 forint szállítási költség járul, így valójában csak 50 forintot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250 ezer forint. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet.”

Azért terjedt el ez a módszer szerinte, mert a kupak kicsi és sok van belőle. Igaz rá, hogy könnyen feldolgozható, de ha környezetvédelmi oldalról közelítjük meg, ha rajta hagyjuk a flakonon, akkor is ugyanahhoz a feldolgozóhoz kerül – írja a lap.

 

indexkép: Getty Images

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló