2023. június 4., Bulcsú

Mindenki ügye

#zöldfül #lmp #természetvédelem #natura 2000

A kormány vonja vissza a bányanyitást könnyítő, természetkárosító rendeletét!

Csarnó Ákos 2023.01.05. 16:46

 

Az LMP követeli, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza azt a rendeletét, amely bányák nyitását teszi lehetővé természetvédelmi területen.

 

Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: pártja a "zöld ombudsmantól" is vizsgálatot vár a kormány egy, még december 30-án kiadott rendelete miatt, amely lehetővé teszi külszíni bányák nyitását, bővítését ökológiai folyosókon és energetikai célú bányák nyitását Natura 2000-es területeken.

 

A rendelet értelmében természetvédelmi területeket lehetne károsítani, tönkretenni bányabővítési céllal - közölte a politikus. Az LMP ezért arra kéri Bándi Gyulát, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesét, tegyen meg mindent a rendelet visszavonása érdekében.

 

A külszíni bányák teljesen tönkreteszik a tájat - szögezte le a képviselő. Hozzátette: ökológiai értelemben is pusztítanak és komoly tájsebeket okoznak; csökkentik a biológiai sokféleséget, hiszen nemcsak az ott élő állatokra, növényekre károsak, hanem az ott fészkelőkre vagy átvonuló állatokra is.

A politikus abszurdnak nevezte, hogy a rendeletet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva hozta meg a kormány.

indexkép: turistamagazin.hu

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló