2024. július 22., Magdolna

Mindenki ügye

#lmp #környezetszennyezés #akkumulátor gyár

A kormány „vakon repül” az akkumulátorgyárak ügyében

Farkas Bazsi 2023.11.14. 08:56

 

Miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés.

 

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint "a kormány gyakorlatilag vakon repül" az akkumulátorgyárak építésének ügyében, és már "letette a fegyverét az idegen gazdasági érdekek kiszolgálása tekintetében", miközben fel sem tudja mérni, hogy milyen környezeti hatásai lesznek ennek a folyamatnak.

 

A politikus erről hétfőn, sajtótájékoztatón beszélt, azt követően, hogy a parlament általa elnökölt Fenntartható fejlődés bizottsága megtartotta Nagy István agrárminiszter éves meghallgatását.

 

Keresztes László Lóránt arra alapozta kijelentését, hogy miközben a kormány akkumulátor-stratégia végrehajtása mellett döntött, jelzések szerint ehhez nem készült el a mindennek árát megmutató stratégiai környezeti értékelés, szerinte legalábbis erre mutat, hogy egyetlen megkérdezett kormányzati tisztségviselő sem tudott bemutatni ilyen dokumentumot.

 

 

 

A politikus hangsúlyozta: a kormányzat lényeges elvi kinyilatkoztatása, mennyire fontos természeti kincseink megóvása, a felelős politizálás a jövő nemzedékek jogainak védelme érdekében, ám szerinte teljesen más irányba mutatnak az elmúlt évek döntései, kormányzati cselekvései.

 

A természetvédelem ügye, a természet kincseinek megóvásának kérdése az elmúlt évtizedekben nem volt olyan veszélyben, mint mostanában - összegezte frakciója álláspontját Keresztes László Lóránt.

 

Szerinte miközben a kormány e kincsek védelme és a gazdaságfejlesztés közötti összhang megteremtéséről beszél, "ez az egyensúly végérvényesen felborult, és döbbenten állunk az előtt, hogy a természetvédelemért felelős miniszter sem kíván ebben a küzdelemben, úgymond, a természeti kincsek megóvásának az oldalán szerepet vállalni".

 

Hozzátette: azt várnák el a minisztertől, hogy "ne szép szavakat fogalmazzon meg, hanem kőkeményen küzdjön meg azért, ne épülhessenek ilyen szennyező gyárak a magyar termőföldön".

 

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: az LMP súlyos kihívásokat lát az akkumulátorhulladék kezelésével kapcsolatban, fontosnak tartja, hogy meg kell állítani Magyarország "lecsapolását, kiszárítását", valamint egyetértenek azzal, hogy meg kell őrizni Magyarország GMO-mentességét, valamint el kell kerülni, hogy hatályos engedélyének lejárta után ismét engedélyezzék a potenciálisan rákkeltő glifozát további használatát.

 

indexkép: Getty Images

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló