2024. május 27., Hella

Mindenki ügye

#felvételi #felsőoktatás #csák jános #kulturális és innovációs minisztérium

A kormány megváltoztatja a felsőoktatási felvételi rendszert

Cserdi Dóra/Azonnali.hu 2022.07.28. 20:20

A felsőoktatási intézmények az 500 pontos felvételi rendszeren belül maguk dönthetnek majd 100 pontról.

azonnalipp

Újabb nagy lépést teszünk a felvételi rendszer megváltoztatására – jelentette be csütörtökön Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalán.

 

Mint közölte, a módosulások azokat a felvételizőket érintik, akik a 2024 őszén induló szemeszterekre jelentkeznek. A változások a felvételi pontok megszerzésére és a nyelvvizsga-kötelezettségre is vonatkoznak.

 

A bejelentés szerint a kormány továbbra is fenntartja a pontrendszert, amin a változtatások után is 500 pontot lehet majd elérni.

 

„Ebből 100 pontot a középiskolai tanulmányi eredményekért kaphat a hallgató, 300 pont az érettségi eredmények alapján jár, 100 pontról pedig az egyetemek döntenek”– mondta a miniszter. 

 

Hozzátette: a felsőoktatási intézmények a pontokat megítélhetik majd szóbeli vizsga, sport, művészeti vagy bármilyen más társadalmi tevékenység alapján is. 

csák-jános-mti-kovács-tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A közlemény szerint a felsőoktatási intézmények emellett maguk dönthetnek az érettségi pontszámítás során figyelembe vehető érettségi tárgyakról és ezek szintjéről, azaz arról, hogy mely esetekben szükséges emelt, vagy középszintű érettségi.

 

A változtatás érinti a nyelvvizsga-kötelezettséget is, a jövőben a megfelelő nyelvi kompetenciákat az egyetemeknek kell biztosítania a felsőoktatási képzés során.

 

„Az állam továbbra is fenntartja, hogy Magyarországon minden érettségizőnek valamilyen nyelvből érettségit kell tennie. Innentől viszont a nyelvvizsgák esetében átadjuk a lehetőséget és felelősséget részben az egyetemeknek, részben a hallgatóknak illetve a családjuknak, hogy döntsék el, mely nyelvre, milyen szinten van szükség ahhoz, hogy az egyetemen megtanult tudást a szakképzettségüknek megfelelően használni tudják” – jelentette ki Csák.

 

A miniszter hozzátette, a felvételi lebonyolításának rendje nem változik, így a későbbiekben is a Felvi-rendszeren keresztül lehet majd beadni hat helyre a jelentkezéseket.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló