2023. június 3., Klotild Pünkösd

Mindenki ügye

A kormány lemondana 16 milliárd euróról, csak hogy ne vonatkozzanak ránk szigorú jogállamisági feltételek

UGYTUDJUK.HU 2019.11.30. 00:00

Megvétózza az EU-költségvetést a magyar kabinet, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyreállítási alaphoz szükséges rendeletet sem fogja megszavazni.

 

A Portfolio információi szerint ma délután politikai vétót emel a magyar kormány Brüsszelben a 2021-2027-es uniós költségvetés és a helyreállítási alappal kapcsolatos ügyben. A cikk szerint ez még nem a hivatalos formális (jogi) vétót jelenti, de az is jönni fog napokon belül a két rendelet ügyében.

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ha nem vizsgálják felül a jogállamisági feltételrendszert, akkor Magyarország a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot is megvétózza. Varga Judit igazságügyi miniszter is posztolt a Facebookon, ahol szintén lényegében megerősítette, hogy vétózni fog a magyar kormány a két kulcsfontosságú rendelet ügyében.

 

A cikk visszaemlékszik, hogy Orbán Viktor kormányfő november 8-i figyelmeztető levele után a múlt héten a kormányzati megszólalók egyike sem mondta ki világosan, hogy a magyar kormány megvétózza a 7 éves keretköltségvetés és a saját források rendeleteit. Ezért arra lehetett következtetni, hogy a magyar kormány nem fekszik keresztbe a következő hét év uniós pénzügyi tervének annak érdekében, hogy az EU-s pénzeket ne kössék jogállamisági feltételekhez.

 

Hétfői információk szerint azonban a magyar kormány a 7 éves keretköltségvetést (MFF), és a helyreállítási alaphoz szükséges ún. saját források rendeletet is megvétózza.

 

Fotó: pixabay.com

 

Mivel a jogállamisági rendeletben nem egyhangúság a követelmény, így ott nem vétóról van szó hivatalosan, hanem egy elutasító magyar (és lengyel) álláspontról, de ettől még ez a rendelet hatályba tud majd lépni. A költségvetést azonban megakasztja a magyar vétó.

 

Így a jogállamisági rendelet lényegében a tagállamok minősített többségének jóváhagyásával valószínűleg hatályba fog lépni 2021. január elsején.

 

De mi lesz a vétó után?

 

Megáll az egész uniós költségvetési döntéshozatal, amíg a magyarok (és a lengyelek) feltartják a többi 25 tagállamot az uniós költségvetési döntések útján éppen akkor, amikor a koronavírus-járvány egyébként is tombol és szükség lenne mielőbb a válságkezelést enyhítő pénzekre.

 

Közben a háttérben elindulhat egy egyezkedés, hogy hogyan lehetne módosítani úgy a jogállamisági feltételrendszert, hogy az már elfogadható legyen a két tagállamnak ahhoz, hogy végül az egyhangúságot igénylő költségvetésről minden tagállam megegyezzen.

 

Amíg ez nem történik meg, addig a 2020-as évre eldöntött uniós költségvetés havonta egytizenketted részével halad majd az EU 2021-től.

 

Ha viszont az EP és több északi tagállam nem megy bele a jogállamisági feltételek érdemi puhításába (márpedig valószínű, hogy nem mennek bele), akkor várhatóan úgy lehet haladni, ahogy azt Orbán Viktor már október elején javasolta: a helyreállítási alapról kormányközi alapon megegyezik a többi tagállam, így tehát abból akár kimaradhat Magyarország.

 

Hihetetlen, de ez azt jelenti, hogy inkább lemondunk 16 milliárd eurónyi helyreállítási forrásról, csak ne vonatkozzon ránk a szigorú jogállamisági feltételrendszer.

 

Ez mai árfolyamon 5680 milliárd forint, megközelítőnek 379 Haladás stadionnyi összeg.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

Mástól lett tele a Fidesz gatyája idén novemberben, nem Trump bukásától

 

(Indexkép: Daily News Hungary)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló