2022. augusztus 13., Ipoly

Mindenki ügye

#bolt #élelmiszer #kenyér #pékáru #betiltás

A kormány gyakorlatilag betiltaná a kenyeret, zsemlét és minden pékárut az Aldiban, Lidlben vagy a Tescoban

Nagy Donát 2021.12.13. 08:33

A külföldi boltláncoknak kötelező lenne felajánlani az államnak minden megmaradt élelmiszert a lejárat előtt 48 órával, ami sok terméknél eleve lehetetlen. A magyar boltokat azonban békén hagynák.

Egy dokumentum szerint az élelmiszerpazarlás megakadályozása lehet az ürügy arra, hogy a kormány a legnagyobb külföldi élelmiszerláncok helyzetét nehezítse, írja a Telex. Egy szinte teljesíthetetlen beszolgáltatási szabály alapján ugyanisa láncoknak fel kellene ajánlani a minőség-megőrzési lejárathoz közeli élelmiszereit az államnak, de emellett a nagy láncok kiskereskedelmi adóját is megemelné a kormány.

 

A lap szerint egy munkaanyagban olyan törvénymódosításokat terveznek Orbánék, amely szerint a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt elérő kiskereskedelmi láncok (praktikusan és ábécésorrendben az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar, illetve a Tesco) több szempontból is nehezebb helyzetbe kerülhetnek.

Egyrészt eleve emelkedne a kiskereskedelmi adójuk; mert kell a pénz.

Másrészt a kormány egy olyan törvényt is fontolgat, amely (vélhetően alkotmányellenesen) a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőség-megőrzési határnapjukhoz.

A Telex szerint a láncok kötelesek lennének felajánlani az államnak, egészen pontosan a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) – amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál – minden élelmiszert a minőség-megőrzési időtartam előtt 48 órával.

A tervezett dokumentum azért "különösen csalafinta", mert látszólag egy jó célt szolgál: az élelmiszermentést, az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. Ez természetesen valóban létező probléma, minden magyar, de általában minden fejlett országbeli háztartás kidob évente 60-80 kilogramm élelmiszert, a láncoknál is keletkezik állítólag 50 ezer tonna élelmiszeripari hulladék, kifolyik a kóla, megromlik a tej, csak az a baj, hogy ezek nagy része tényleg hulladék, vagyis nem olyan pazarláslásról van szó, amely más rendszerben megmenthető. De természetesen az is igaz, hogy eközben a fejlődő világban, de sajnos itthon is éheznek.

bakery-5139556_1280
Illusztráció, fotó: Pixabay

 

Viszont a hazai élelmiszerpazarlás visszaszorítására szánt szabályozási csomag úgyis megfogalmazható, hogy a külföldieknek tegyünk valamit kötelezővé, amit a hazaiaknak nem kell meglépniük, miközben természetesen élelmiszerpazarlás nem csak a nagy láncoknál történik.

De a politikai cél az, hogy minden ágon rontsuk meg a külföldiek helyzetét, hátha azzal jobb helyzetbe kerülnek a hazaiak, vagy amennyiben ez nem reális, legalább több bevétele származik az államnak.

A lap szerint ezzel a céllal lehet vitatkozni, vagy ezzel egyet érteni, de az nem jó, ha értelmetlen szabályok születnek.

 

Ez ugyanis az első tervezetében ilyennek tűnik. Természetesen a szabályokat majd lehet finomítani, végrehajtási rendeleteket megfogalmazni, de ez a jogszabálytervezet ebben a formájában azt jelentené,

hogy többé nem lenne kenyér, zsemle, vagy más pékáru az Aldiban, a Lidlben, vagy a Tescóban.

Hiszen ezeknek a terméknek 24 órás a minőségmegőrzése, vagyis amint kijön a kemencéből a kenyér, már 48 órával a minőség-megőrzési végdátum előtt járunk, vagyis fel kell ajánlani az államnak (természetesen ingyen) a termékeket.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló