2024. július 25., Jakab Kristóf

Mindenki ügye

#vörös kód #hőség

A hőségriasztás után életbe léptették a "vörös kódot" is a forróság miatt

Barna Benedek 2022.06.27. 12:23

A szociális intézményeknek be kell fogadniuk a hajléktalanokat és bajba jutottakat.

A kormányzat a következő napokban várható kánikula miatt életbe léptette a "vörös kódot", ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását

– jelentette be Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten az MTI beszámolója szerint.

 

Az államtitkár közölte:

az intézkedés hétfőn 8 órakor lépett érvénybe és előreláthatólag e hét csütörtök 20 óráig tart.

Emlékeztetett, hogy a speciális eljárásrend bevezetésére azután került sor, hogy az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségrisztást rendelt el, mert az elkövetkező napokban 27 fok fölé emelkedik a napi átlaghőmérséklet.

 

A politikus elmondta: a "vörös kód" a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a teljes szociális ellátórendszernek, a nappali ellátóknak és a szociális munkát végzőknek, valamint figyelemfelhívás a társadalomnak.

 

Fülöp Attila azt kérte, ha bárki a hőség miatt bajba jutott embert lát a környezetében, értesítse az országos diszpécserszolgálatot, amelynek elérhetőségét a kormány.hu weboldalon, illetve a közösségi média kormányzati oldalain kell keresni (a regionális diszpécserszolgálatok elérhetőségei pedig itt találhatók).


Az államtitkár arról is szólt, hogy a hajléktalanellátó-rendszer kihasználtsága jelenleg országosan 63 százalékos, a fővárosban pedig 52 százalékos. Van tehát szabad hely a hajléktanszállókon, ezért arra kérte az érintetteket, hogy vegyék igénybe a szolgáltatást.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló