2024. június 19., Gyárfás

Mindenki ügye

#koronavírus #oltás #pfizer

A harmadik adag oltás jelentősen növeli a súlyos betegség elleni védettséget

Nagy Donát 2021.11.02. 10:56

Egy izraeli kutatás új eredményei szerint érdemes beadni a harmadik dózist is a Pfizerből.

A koronavírus elleni védőoltás harmadik adagja nagyon jelentős védelmet nyújt az öt hónappal korábban felvett második oltáshoz képest a súlyos kimenetelek és a halálozások kockázatának csökkentésében

– írja Facebook-oldalán Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő egy új kutatás eredményeire hivatkozva, szúrta ki a Telex.

Az új izraeli tanulmány adatai szerint ugyanis a harmadik Pfizer-oltás a két oltáshoz képest 93 százalékkal csökkentette a kórházba kerülés, 92 százalékkal a súlyos megbetegedés és 81 százalékkal a halálozás kockázatát.

A kutatók a Clalit Health Services nevű nagy helyi egészségügyi szolgáltató 2020. július 30. és 2021. szeptember 23. közötti adatait vizsgálták. Ez a szolgáltató az izraeli lakosság több mint felének biztosít kötelező egészségügyi ellátást. A vizsgálatba összesen 1 158 269 főt vontak be, ők legalább 5 hónappal a második oltás után kapták meg a harmadik Pfizer-vakcinájukat. Az eredményeket demográfiailag (földrajzilag és klinikai állapotukban) hasonló, de csak két oltásban részesült emberek csoportjával vetették össze.

vaccination-6306246_1280
Fotó: Pixabay

 

A kontrollcsoport létszáma 728 321 fő volt. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 52 év volt, 51 százalékuk volt nő. A követési idő középértéke 13 nap volt. A harmadik oltás hatásosságát a beadást követő legalább hetedik naptól értékelték és hasonlították össze a legalább 5 hónappal korábban két oltást kapókéval.

Az izraeli kutatás eredménye abból a szempontból is figyelemreméltó, mert más tanulmányok szerint a súlyos betegség elleni védettség még 5-6 hónappal a második adag oltás után is elég erős maradt, és a harmadik oltás főleg a tünetmentes vagy enyhe fertőzés elkerülése érdekében fontos. Erre a megállapításra jutott az az amerikai vizsgálat, amelynek eredményeit október elején publikálták a The Lancetben.

 

Magyarországon július végétől elérhető a harmadik oltás bárkinek, akinél legalább négy hónap telt el az alapimmunizálás óta.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló