2022. december 2., Melinda Vivienn

Mindenki ügye

#ksh #pénz #központi statisztikai hivatal

A Gazdaságkutató szerint nem is keresünk annyit, amennyit a KSH mond

Nagy Donát 2022.05.03. 08:09

Repkednek itt a nagy számok arról, mennyi az átlagkereset, csakhogy ennél szinte mindenki kevesebbet kap.

Az átlagkereset 58 ezer forinttal alacsonyabb, ha nem csak azokkal számolunk, akiknek a fizetését a KSH beveszi a kereseti adatokba – számolt be a HVG a GKI Gazdaságkutató Zrt. hírére hivatkozva. Az országban óriási területek vannak leszakadóban, Budapest pedig még jobban elhúz a többi helytől.

money-1997187_1280
Fotók: Pixabay

 

A magyar települések 43 százalékán valójában 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ugyanis csak a legalább 5 főt foglalkoztató cégek, valamint az állami, önkormányzati vállalatok teljes állásra bejelentett dolgozóinak fizetéséből számol, a GKI viszont most a NAV adatait felhasználva arról készített számítást, hogy az összes dolgozó magyarnak mekkora volt az átlagkeresete (ez egyben a magyarázat arra is, hogy most miért csak a 2020-as adatokat adták ki, arra még idő kell, hogy a most készülő adóbevallásokból a 2021-es számokat is lássuk).

Így arra jutottak: a KSH szűkebb körre vonatkozó, 268 ezer forintos adatánál jóval kisebb összeget, 210 585 forintot kapunk, ha azt nézzük, mennyi az egy főre jutó havi nettó átlagkereset minden dolgozót beleszámítva, írják.

De még ennél a 210 ezer forintos átlagnál is kevesebb volt a helyi átlag a települések 87 százalékában, ami azt jelenti, hogy óriási területek vannak leszakadóban országszerte.

Az átlagot Budapest húzza fel leginkább, 276 ezer forintos nettó fizetéssel – ráadásul az összes településtípus közül a fővárosban nőttek a legnagyobb mértében a keresetek –, de Pest megye 231 ezres és Győr-Moson-Sopron 225 ezres mutatója is az országos átlag fölött van. A lista alján Nógrád 175 ezres, Békés 173 ezres, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 163 ezer forintos átlagfizetése található.

 

A megyei jogú városokban 225, a kisebb vidéki városokban 204, a falvakban pedig 178 ezer forint volt a nettó átlagkereset havonta, írják.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló