2022. július 5., Emese Sarolta

Mindenki ügye

#paks ii #oroszország #atomerőmű #paksi atomerőmű

A finnek meglépték, amit a magyarok nem: szakítottak a Roszatommal


Egyelőre nem lesz új atomerőművük a finneknek.

azonnalipp

A finn Fennovoima konzorcium hétfőn közölte, hogy felbontotta szerződését az orosz állami atomenergia-szolgáltatóval, a Roszatommal egy tervezett finnországi atomerőműre vonatkozóan.

 

A tervezett Hanhikivi-erőművet a Fennovoima finn-orosz konzorcium rendelte meg, amelyben a finn érdekelt felek, az Outokumpu, a Fortum és az SSAB kétharmaddal bír, a Rosatom leányvállalata, a RAOS Voima birtokolja a többit.

A Fennovoima azt közölte, hogy a RAOS Voima megbízhatatlan beszállítónak bizonyult, és a határidőket sem sikerült betartania.

Az atomerőmű jövője bizonytalan volt, mióta az Ukrajna elleni februári orosz támadás arra kényszerítette a finn kormányt, hogy újragondolja a projektet, amelynek végleges építési engedélyét 2022 végén adták volna meg. Mika Lintilä energetikai miniszter szerint ezután

a kormánynak „teljességgel lehetetlen lesz” engedélyeztetni a projektet.

finn atomerőmű
Finn atomerőmű Loviisában (Fotó: Thomas Gartz/Wikimedia Commons)

A Fennovoima az a finn atomenergetikai vállalat, amelyet a finn vállalatok energiaszükségleteinek kielégítésére hoztak létre. A Hanhikivi 1 atomerőmű – ha valaha megépül – a tervek szerint Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 10 százalékát állítaná elő, az ígéretek szerint megbízhatóan és károsanyag-kibocsátás nélkül.

 

Magyarországon ehhez képest nemrég Süli János a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter azt közölte, hogy a Roszatom egyértelművé tette: az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti szerződéses kötelezettségeit, beleértve a fejlesztés pénzellátását is.

 

(Ezt a cikket az Azonnali szállította.)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló