2021. november 28., Stefánia

Mindenki ügye

#koronavírus #pcr-teszt

5 milliárd forintért vett PCR-tesztek jártak le, most pedig újabb 200 millióba kerül a megsemmisítésük

Nagy Donát 2021.11.23. 17:41

Eközben aki a munkája vagy utazás miatt kénytelen volt teszteltetni magát, fizetett mint a katonatiszt.


Hetek óta próbálja a Jelen szóra bírni az állami szerveket, hogy számoljanak be arról, miért, és mekkora mennyiségben semmisítenek meg PCR-teszteket a járvány kellős közepén.

Információik szerint ugyanis közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam.

A lap szerint a PCR-tesztek megsemmisítését az Országos Kórház Főigazgatóság rendelte el, a munkát pedig a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

 

Mint ismert, tavaly, a kapkodó és átláthatatlan kormányzati beszerzések idején nem csak lélegeztető gépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is.

covid-test-pixbay
Fotó: pixabay.com (Képünk illusztráció)

 

A méregdrága lélegeztetőgépek azóta is raktárakban porosodnak. De nem ez az egyetlen gigapazarlás: a Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március vége, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vásárolt, ennek darabára 2593 forintba került és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is, ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők.

 

A lap szerint a Maccura-k is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. Ezek a tesztek landolnak most a kukában. Az Országos Kórházi Főigazgatóság azonban nem hajlandó a kérdésekre válaszolni, ugyanis szerintük

a kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdésekre adott válaszok veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.

A Jelen megjegyzi, hogy a megsemmisítendő (vagy már megsemmisített) PCR-tesztekkel kapcsolatban nem is az a legelkeserítőbb, hogy milyen drágán szerezte be a külügy ezeket az eszközöket, hanem az, hogy az emberek nem használhatták őket.

 

Pedig a családok erőn felül fizetnek akkor, ha a munkájuk, vagy egyéb előírás miatt szükségük van PCR-tesztelésre. Az állam ezeket a teszteket egy forinttal sem támogatja, a piacon pedig 14 ezer és 19 ezer forint között kell fizetni értük, ami egy család esetén rendkívül megterhelő. 

A konklúzió egyszerű: ha a kormány ingyen szétosztogatja a raktáron álló készletet, akkor is sokkal hasznosabban költi el az adófizetők pénzét, mint így, amikor az eszközök megsemmisítését rendeli el.

Ugyanis nem csak akkor kerültek pénzbe a tesztek, amikor a külügy megvásárolta őket, hanem akkor is, amikor kukába kerülnek. A megbízható forrásunk által megerősített információnk szerint a SEPTOX Kft. darabonként 206 forintért semmisíti meg a kidobásra ítélt teszteket.

 

Vagyis: megsemmisítenek közel ötmilliárd forint értékben vásárolt tesztet, a megsemmisítésre pedig 206 millió forintot költenek el.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló