2023. szeptember 26., Jusztina

Mindenki ügye

#támogatás #mobiltelefon

20 ezer forintot kap az államtól az, aki régi telefonját újra cseréli

Nagy Donát 2021.12.01. 08:42

A nyomógombos butatelefonok ellen folytat harcot Magyarország.

20 ezer forintos „modernizációs támogatást” kaphatnak azok, akik lecserélnék régi, internetezésre nem alkalmas mobiltelefonjukat, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A program jövő év elején indul, az oka pedig az, hogy legkésőbb 2023 első félévéig kivezetik Magyarországon a 3G-technológiát, írja a Telex.

 

A bruttó 20 ezer forintot azok a vásárlók igényelhetnék, akik 4G- vagy 5G-kompatibilis mobilra cserélik le régi, legfeljebb 3G-s telefonjukat. A program az elavult háztartási gépek cseréjének támogatásához hasonlóan fog működni, és addig tart, ameddig ki nem merül a keret. Először nem derült ki a közleményből, hogy mennyi pénzt szán erre a kormány, ám az NMHH később arról adott tájékoztatást, hogy a program támogatási kerete 5 milliárd forint.

cell-phone-2620136_1280
Illusztráció, fotó: Pixabay

 

Ezzel kapcsolatban most jelentek meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által októberben bejelentett, célzott, nagyszabású mobilkészülékcsere-támogatási program részletei.

 

A támogatási programot kezdeményező NMHH a netrefel.hu oldalon is elérhetővé tette a lakosságnak szóló Pályázati Kiírás és Útmutatót, amely pontos leírást ad arról, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra, áll a médiahatóság közleményében.

 

Az oldalon ismertetik a mobilkészülékcsere-támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumokat. 

Az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő, a használat során keletkezett személyes adatokat.

A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedők gondoskodnak, így a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a forgalomból.

 

Az NFFKÜ a lakosságnak szóló útmutató mellett a kereskedőknek szánt útmutatót is megjelentette, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt. A támogatási programmal kapcsolatos további részleteket a hatóság folyamatosan teszi közzé a netrefel.hu oldalon.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló