2022. december 3., Ferenc Olívia

Mindenki ügye

#járvány #táppénz

Teljes táppénzt ígért az iskolában megfertőződött tanároknak Kásler, de ezért érdemben semmit se tett

ugytudjuk.hu 2021.02.19. 19:21

Az LMP szerint a pedagógusoknak és a gyermekeiket ápoló szülőknek is biztosítani kellene a száz százalékos táppénzt.

Az LMP harmadszor is benyújtotta határozati javaslatát, hogy az oktatási dolgozókat illesse meg a 100%-os táppénz és a rendszeres tesztelés, a szülőket pedig a 100 százalékos gyermekápolási táppénz.

 

Ennek kapcsán pénteken közleményt adtak ki, amelyet Hohn Krisztina és Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselői jegyeznek.

 

"A felelős minisztériumi dolgozók úgy látszik, jó ideje helyettesítés nélküli betegszabadságon vannak, pedig a köznevelésbeli járványkezelés gyermekbetegségei valós odafigyelést igényelnének" – indít a közlemény. Mint írják, a kormány továbbra is tagadja, hogy az intézmények fertőzési gócpontok lennének, ezért semmilyen érdemi járványügyi intézkedést nem hoz rájuk vonatkozóan. Az LMP-s képviselők szerint ez azért van, mert ha beismernék ezek létjogosultságát, elismernék azt is, hogy hatástalanok a gazdaságvédelmi intézkedések, és csak elszórjuk az EU-s milliárdokat.

Kásler Miklósnak egyest adunk hozzáértésből és emberségből, hiszen már lassan fél éve megígérte, hogy mindenki megkapja a 100% táppénzt, aki a munkahelyén kapta el a fertőzést, de érdemben semmit sem tett ezért. A Pedagógusok Szakszervezetének országos felmérése szerint a dolgozók csupán 19%-a kapta meg az ígért összeget a koronavírus-járvány hazai megjelenése óta.

– fogalmaznak.

tanar-pixabay
Fotó: pixabay.com

 

Az LMP azt is el akarja érni, hogy valóban minden család egyformán számítson, egyformán fontos legyen. Ezért szerintük kulcsfontosságú, hogy a gyermekükkel fertőzés miatt otthon maradni kényszerülő szülők a táppénz teljes mértékével megegyező gyermekápolási táppénzt kapjanak, ha karanténköteles, vagy igazoltan fertőzött gyermekkel vannak otthon. A jelenlegi szabályok mellett ugyanis sajnos a munkavállalók könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy sem bérre, sem egyéb ellátásra nem lesznek jogosultak, a járvány miatt pedig különösen nehéz helyzetben vannak azok a csoportok, amelyekre eddig is nagy gondoskodási teher hárult a családon belül. 

 

Az ugytudjuk.hu emlékeztet, hogy korábban az oktatási intézmények dolgozóinak tesztelése nagy port kavart: mivel semmiféle iránymutatást nem kaptak arról, hogy miként kell eljárni pozitív eredmények esetén, sok esetben egy pozitívra tesztelt tanárt csak hazaküldenek, majd mindenféle kontaktkutatás nélkül üzemel tovább az intézmény. A táppénzt csak két részletben tudja kifizetni az állam, a tanárokon kívül viszont rengeteg egyéb munkatárs is dolgozhat az iskolákban, ők egyszerűen el lettek felejtve.

 

Ennek ellenére a kormány úgy kommunikált, mintha minden rendben lenne, holott láthatóan elmaradtak a hatékony és gyors járványügyi intézkedések, ennek köszönhetően alig találunk olyan oktatási intézményt az országban, ahol nem ütötte fel a fejét a fertőzés. A PDSZ hiába könyörgött a kormánynak, hogy zárjon be minden létesítményt és csak az átfogó tesztelés után nyissanak újra, nem teljesült a kérésük.

 

Később a PDSZ kérvényezte, hogy kapjanak 100 százalékos táppénzt azok a tanárok, akik az iskolákban kapták el a koronavírus fertőzést, valamint egyszerűsítse a kormány a táppénz igénylésének folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Ungár Péter az Egri Ügyek kiadójának, az Azonnali Média Kft.-nek a résztulajdonosa)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló