2024. július 20., Illés

Környék ügye

#zöldfül #Tisza-tó #tisza #pet kupa

Ennyi szemetet még nem szedtek ki a Tiszából - VIDEÓ

Csarnó Ákos 2024.07.03. 18:34

 

Rekordszámú résztvevővel 3 nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót a PET-kalózok, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget.

 

Minden eddiginél nagyobb flottával és közel 80 kenus különítménnyel rajtolt el június 28-án az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt.

 

 

 

A tavalyi 12-höz képest idén 19 csapat, mintegy 370 önkéntese vágott bele az élményekkel, hulladékkal és szúnyogokkal tarkított folyótakarításba.

 

A csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tiszán, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget.

 

A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek könnyen úsznak a vízen. Ám sok üveg, fémdoboz, fél pár papucs és kommunális hulladék is lapult az ártérben – írja a PET Kupa Egyesület közleményében.

 

Az idei versenyt – hatalmas hajrával és csupán néhány száz PETákkal – a visszatérő MBH Bank csapata nyerte meg. Őket a szintén rutinos PET-kalózokból álló Decathlon követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse – azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat – a Decathlon lett.

 

A csapatok összesen több mint 2300 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60 százaléka körforgásban tartható és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre – olvasható a közleményben.

 

indexkép: GEFI/Pet Kupa

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló