2023. szeptember 30., Jeromos

Környék ügye

#aligátorteknős #hüllő #veszélyes állat

Ijesztő meglepetés: veszélyes teknősre bukkantak egy parádi nyaraló udvarán – VIDEÓ

Barna Benedek 2021.08.23. 16:06

Ezeknek az állatoknak nagyon erős az állkapcsuk, ezért harapásukkal súlyos sérülést tudnak okozni.

 

Veszélyes aligátorteknőst talált egy parádi vendégház kertjéban az ott nyaraló család az elmúlt hétvégén. Both Zoltán vadállatbefogót hívták ki a helyszínre, aki a szoljon.hu-nak nyilatkozott az eset kapcsán.

 

A szakember elmondta: ez a példány volt a második aligátorteknős, amelyet befogtak, összesen pedig tizennyolcnál járnak, találtak már ilyen hüllőt a Tiszában is. "Mivel ez nem egy őshonos állat, hanem Amerikából származik, így ez soknak számít" – tette hozzá.

 

Both Zoltán szerint ez annak köszönhető, hogy régen még engedély nélkül lehetett vásárolni és tartani ezt a fajtát, nem úgy mint most. Ma már szakmai vizsgával kell rendelkeznie a leendő tulajdonosnak, emellett engedély kell a település jegyzőjétől, de még a szomszédoktól is.

 

A napokban Parádon talált teknős 40 centis, fiatalabb példány, de kifejlett korukban az állatok elérhetik akár 50 centiméter nagyságot is.

Állkapcsa olyan erős, hogy ha elkap egy emberi ujjat, lábujjat, akkor azt biztosan leharapja. Éppen ezért is lenne nagyon fontos felelősséggel tartani ezeket az állatokat

– hangsúlyozta a vadállatbefogó, aki azt is elmondta, hogy sajnos ezzel a súlyos sérüléseket okozni képes állattal ma már az ország bármelyik részén találkozhatunk ilyen állattal a tavakban, folyókban, ami kifejezetten veszélyes.

 

Both Zoltán figyelmeztetett:

A teknős minden mozgásra harap, legyen az egy hal, egy kéz, de még egy odadobott kőre is azonnal lecsap. Tehát ha valaki az átlagnál nagyobb teknőssel találkozik, ne menjen hozzá közel, főleg ne próbálja megérinteni, inkább hívja a 112-es segélyhívót, ők kiküldenek egy szakembert, aki megállapítja, milyen állatról van szó.

Az állattartóktól pedig azt kérte a vadállatbefogó, hogy aki úgy érzi, már nem tud megfelelő helyet biztosítani az állatnak, semmi esetre se engedje szabadon, hanem keressen fel egy állatkereskedést, vagy a legközelebbi állatkertet, vadasparkot, ott segítenek a teknős elhelyezésében.

 

A Parádon talált hüllőben nem volt chip – annak ellenére, hogy kötelező lenne –, amit azt jelenti, hogy valaki engedély nélkül tartotta a veszélyes állatot vagy egy már a természetben szaporodott példányról van szó.

 

A szakember az is kiemelte: ezek az állatok a hazai tavakban, folyókban hatalmas természeti károkat tudnak okozni, ugyanis itthon nincs természetes ellenségük.

 

Azt nem tudni, hogy kerülhetett a nyaraló udvarára a teknős. A Tények riportja szerint a helyiek úgy gondolják, valaki szándékosan tehette oda a hüllőt, mert magától nem tudott volna abba a kertbe bejutni.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló