2022. november 28., Stefánia

Környék ügye

Új felvételek a Bükkben bóklászó farkaskölykökről – VIDEÓK

2019.11.30. 00:00

A nemzeti park mindenkit arra kér, hogy ne térjenek le a kijelölt turistautakról és ne keressék az állatokat.

 

Az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy farkaskölyköt láttak és filmeztek le a Bükkben. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerdán reagált a hírre és újabb videókat közölt, ezúttal még több farkaskölyökről. Közleményük szerint a park működési területén megtelepedett farkascsaládokat, az aktuális territóriumok kialakulását, a farkasok életét és egyedszámbeli változásait folyamatosan figyelemmel kísérik. A közösségi médiában megmutatott farkaskölyök, illetve farkaskölykök létéről, kotorékból való kibújásukról Igazgatóságunk kameracsapdás felvételek alapján már tudomást szerzett az elmúlt hetekben. 

 

 

Tapasztalatok szerint a farkaskölykök több, mint fele természetes okok miatt sajnos nem éri meg az ivarérett kort. Nem javítja ezt a szomorú statisztikát a védett területek élőhelyein az akár akaratlan emberi zavarás sem, ami már több alkalommal egyedszám csökkenést, valamint a hagyományos szaporodóhely áthelyeződését okozta.

 

 

Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a farkasok szaporodási sikerének biztosítása érdekében a védett terület látogatásakor kizárólag a kijelölt turistautakat használják, arról lehetőség szerint ne térjenek le! Gondoljunk arra, hogy a farkasok és kölykeik célzott keresése, zavarása - például fotózás miatt - a faj élettevékenységét komoly mértékben veszélyeztetheti és mint ilyen, törvénybe ütköző tevékenységnek minősül.

 

Lefilmeztek egy farkaskölyköt a Bükkben - VIDEÓ

A fiatal állat kíváncsian kerülte meg az erdész autóját. Az elmúlt években bizonyítottá vált, hogy a tágabb térségünkben élő nagyragadozó fajok közül mindhárom előfordul, a farkas és a hiúz pedig állandó jelleggel megtelepedett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén. Előbbi többször sikerrel is szaporodott, míg utóbbi esetében, bár ez szintén biztosra vehető, egyelőre csak valószínűsíteni lehet.

 

 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló