2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#tisza-tó #tisza #pet kupa

Több mint 900 zsák hulladéktól tisztult meg a Tisza középső szakasza

2023.08.10. 10:36

Ez kb. 6 tonna szemét.

 

Új vizeken, a Közép-Tisza Kisköre és Szolnok közötti 70 folyamkilométeres szakaszán tisztították napokon keresztül a folyót a XI. Tiszai PET Kupa környezetvédői, 937 zsák, hozzávetőlegesen 6,1 tonna hulladéktól mentesítve a folyót és árterét.

 

A résztvevők között egyre nagyobb arányban képviselteti magát a legifjabb nemzedék. A forrásvidéki sikeres beavatkozásoknak,  a korábbi évek eredményes felső-tiszai hulladékgyűjtő akcióinak, valamint a Kiskörei Duzzasztómű hulladékmegfogó képességének köszönhetően az ártéri erdőkben kevesebb hulladékkal találkoztak a petkalózok. A magas partszakaszok, a vöröshangyák, a szúnyogok és a változékony időjárás így is jócskán feladta a leckét. A pillepalackokból épült hajók versenyében a legtöbb hulladékot ismét a Siemens Energy vállalati önkéntesekből és gyerekeikből álló csapata nyerte, akik az egy főre vetített hulladékgyűjtésben is a legjobbnak bizonyultak, megszerezve ezzel a Tisza Hőse díjat. A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium (EM) támogatásával valósult meg.

 

 

A teljes flottának kijár a dicséret!

 

A nyári versenyek sorozatában főfutamként számon tartott, több mint egyhetes versenyen tapasztalt csapatok mérték össze erejüket, szinte egy nagy családként. A veterán petkalózok közül az első Tiszai PET Kupa négy hajójának mindegyikéről akadt ezúttal is visszatérő résztvevő.  A szervezők örömére a legifjabb nemzedék is kiemelkedő létszámmal képviseltette magát: az önkéntesek között ismét szép számmal jelen voltak a PET Kupa utánpótlás csapatának, az UP-nak a fiataljai, és – csupán egy kivétellel, – minden pethajón volt gyermek.  A legtöbb gyereket felsorakoztató hajón, a gödöllői Waldorf iskola Pelikán névre keresztelt csapatában 8 felnőtt kíséretében összesen 10 gyerek segítette kitartóan a hulladékgyűjtő akciót.

A XI. Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

 

helyezett: Siemens Energy, akik rendkívüli eredménnyel, 254 zsák összegyűjtött hulladékkal kerültek ismét a dobogó élére, ezzel megőrizve címvédő szerepüket

helyezett: Siemens Evező-SÖK, 173 zsák hulladék

helyezett: KÖTIVIZIG, 117 zsák hulladék

Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy

Óriási elismerés a mezőny további pethajós csapatainak: Aztakeservit, Eurofins Kutatóközpont, Main Stage, Pelikánok, Peter Johnson, TILOS Rádió, Tisza2

 

A látható hulladék mellett ott vannak a láthatatlanok

 

A verseny során ezúttal is sokféle hulladékot találtak a résztvevők: a vízen könnyen úszó PET-palackok és üvegek mellett találtak féllábú műanyag székeket, fémhordókat, polisztirol darabokat, fél pár lábbeliket, játékbaba darabokat, sőt, egy hatalmas linóleum darabot is. De vajon mi a helyzet a folyóban úszó tárgyakról leváló, “láthatatlan” szennyeződésekkel?

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. (jogelődje a 30 éves WESSLING Hungary Kft.) évek óta támogatja a PET Kupa versenyeket különböző laboratóriumi mintavételekkel és vizsgálatokkal. Ennek köszönhetően derült ki például néhány éve, hogy egy veszélyes műanyagösszetevő, a ftalát is a Tiszában úszik, illetve a hazai folyóinkban is megjelent a mikroműanyag, amely ugyancsak örök életű, és hatalmas környezetvédelmi kihívást jelent.

 

A PET Kupa kutatópartnereként az Eurofins most egy olyan vegyületet talált a Tiszában, ami az egyik leghírhedtebb, korábban nagy tömegben gyártott (egyben az egyik legősibb örökéletű) vegyület: a perfluorooktán-szulfonsav. Megnyugtató az a tény, hogy az Európai Unió felismerte ennek a vegyületcsoportnak a kockázatát: a szabályozás (az EU 2008/105/EK Vízkeretirányelve) szerint erre a vegyületre a határérték: 0,0044 mikrogram/liter. Az Eurofins által mért 0,005mikrogram/l-es eredmény viszont sajnos ezt meghaladja.
A mért vegyület a per- és polifluorozott alkil vegyületek csoportjába tartozik, amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága (ha tetszik ez a „szupererejük”), hogy egyszerre víz- és olajállók. Éppen ezért rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók a ruházati tárgyakon, az ételcsomagolásokon, a kozmetikai termékekben, illetve többek között a tűzoltó habokban is. A mért koncentráció ugyan rendkívül alacsony (az emberre például fürdés közben természetesen nem veszélyes), ám a sérülékeny vízi ökoszisztémát – főleg az apró élőlényeket, rajtuk keresztül pedig az egész tápálékláncot – veszélyezteti.

 

indexkép: petkupa.hu

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló