2022. augusztus 13., Ipoly

Környék ügye

#tisza-tó #térkép

Elkészült a Tisza-tó legrészletesebb térképe, ami pecásoknak, bicikliseknek és vízen közlekedőknek is jól jöhet

Barna Benedek 2021.08.04. 12:56

Már be lehet szerezni a kiadványt, amely alapján egy applikációt is létre akarnak hozni.

 

Nemrég portálunk is beszámolt arról, hogy készült egy új kalandtérkép a Tisza-tóhoz ellátogatóknak, a legfontosabb turisztikai úticélok feltüntetésével. Emellett azonban készült egy másik, sokkal részletesebb is, amelyet a hét elején mutattak be. A kiadványt közreadó Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. közlése szerint ez a Tisza-tóról valaha készült legpontosabb részletgazdag térkép, amelynek elkészítése során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy egyaránt használható legyen horgászoknak, vízenjáróknak és kerékpárosoknak. 

 

A "Barátom, a Tisza-tó" nevet viselő, 1:26500-as méretarányú, 50×125 centiméteres térképen feltüntették a tározó különböző területeinek régi, ma már sokak által nem ismert nevének a feltüntetése – pl. Szartos, Három-ág, Ispán-tava, Nagy-morotva, Hód, Gaznyilas, Fordító. A vízügyi szakemberekkel egyetértésben és egyeztetve az ún. öblítőcsatornákat "visszakeresztelték" a korábbi vagy az építés után használt régi nevükre (a korábbi számozásuk feltüntetése mellett).

 

 

Amellett pedig, hogy a térkép új, minden korábbinál pontosabb és részletesebb, hanem alapja egy leendő applikációnak is. Az applikáció a térképet felhasználva aktuális tájékoztatást fog adni, emellett segítséget nyújt majd a szárazföldi és vízi közlekedésben. A felhasználó javasolt közlekedési útvonalat kap majd a vízen, ezenfelül lehetősége lesz elmenteni a megtett útvonalait, amit a későbbiekben újra felhasználhat, vagy meg is oszthat másokkal.

 

Az adatok felvételében és szerkesztésében részt vettek az ELTE Informatikai Kar Térképtudomány és Geoinformatikai Intézetének oktatói, emellett a kiadvány készítésében közreműködtek a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. munkatársai, valamint a Tisza-tavi önkormányzatok. De segítséget kaptak a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságtól, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól és a Hortobágy Nemzeti Parktól is.

 

A térkép már kapható a legújabb Tisza-tavi térkép az irodánkban, környező horgászboltokban és kikötőkben, s azt ígérik, az értékesítési pontok listája folyamatosan bővülni fog.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló