2023. szeptember 30., Jeromos

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #kutya #strand

Strandolás kutyával: itt csobbanhat négylábú kedvencünk a Tisza-tóban

Barna Benedek 2021.07.26. 18:05

Eddig egy partszakaszon alakítottak ki kutyás fürdőhelyet a tónál.

 

Tíz évvel ezelőtt még szinte ismeretlen fogalom volt a magyar kutyatartók számára a kutyás strand kifejezés, ám az utóbbi években hazánkban is egyre népszerűbbé váltak az olyan szabadvízi fürdőhelyek, ahol a két- és négylábúak szabadon fürdőzhetnek. A kutyabarát trendek változásaira, a kutyások igényeire felfigyelve alakított ki négy önkormányzat az utóbbi öt évben településükön belül kutyás fürdőzési lehetőséget – írja a kutyabarat.hu.

 

Mitől válik egy strand kutyássá vagy kutyabaráttá? A lap cikke mindenekelőtt tisztázza: a "kutyás strand" kifejezés hivatalosan, a meglévő szabályozás alapján nem értelmezhető, ez csak a közbeszédben elterjedt megfogalmazás, ugyanis a hazai fürdőhelyek, strandok működését szabályozó kormányrendelet értelmében ezeken a területeken nem tartózkodhatnak ebek. Tehát a jelenlegi kutyás strandok olyan területek, melyek hivatalosan nem strandok, azonban fürdésre alkalmasak.

kutya-strand-mti
Fotó: Balázs Attila / MTI (Képünk illusztráció)

 

A Balatonnál és a Tisza-tónál ezek a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont vízparti területek, ahol mindenki saját felelősségére fürödhet – természetesen az önkormányzat vagy üzemeltető szabályainak betartása mellett. A magyar tenger partján a Fonyódi Kutyás Fürdetőhely, a Balatonföldvári Kutyabarát Fürdetőhely, valamint a Keszthelyi Kutyás Park, Piknikkert és Strand fogadja a négylábúakat.

Az ország második legnagyobb tavának kutyabarát strandja pedid a tiszafüredi Mancsos Pancsoló.

A tiszafüredi szabadstrand szomszédságában lévő, 150 méter hosszú partszakaszon 2018-ban kialakított pancsolóról a We Love Tisza-tó így ír:

A sekély, védett és hullmázástól mentes öbölben bátran úsztathatod a kutyádat, vízijárművek, emberek nem lesznek a vízen. A parton asztalok, padok, szemeteskukák találhatók, valamivel távolabb friss vizet tudsz a kútról hozni a kutyádnak. A szabadstrand annyira közel van, hogy 1-2 perc séta a lángosos, sörözős felhozatal és a mosdók is itt vannak. A parton rengeteg fa, bokor van, amely alatt a kutyád és te is hűsölhetsz.

Aki szívesen elnézne a Tisza-tavi kutyabarát fürdőhelyre a kedvencével, annak előtte érdemes átolvasnia a strand házirendjét, amely IDE KATTINTVA elérhető.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló