2021. november 29., Taksony

Környék ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #bükki nemzeti park #illegális hulladék #tarnalelesz #szemétszedés

Tarnalelesz környékét több mázsa illegális hulladéktól kellett megszabadítani – FOTÓK

Barna Benedek 2021.07.04. 12:06

A védett természeti területen is megy a szemetelés.

Bár Tarnalelesz községhatár egy része a Tarnavidéki Tájvédelmi Körzetben található, védett természeti terület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának tapasztalatai szerint sajnos itt is jellemző a szemetelés, az illegálisan lerakott hulladékhalmok mérete rövid időn belül megtöbbszöröződik.

szemet-bnpi0

A Tarnaleleszi Erdőbirtokosság nemrég kezdeményezte a tűrhetetlen állapotok felszámolását, és erre komoly anyagi erőforrást áldozott, a helyi önkormányzat pedig közfoglalkoztatottak részvételét ajánlotta föl. Az akcióhoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai munkaerejükkel csatlakoztak.

Az eredmény egy 1000 hektárt is meghaladó terület megtisztítása, több mázsányi összegyűjtött és elszállított szemét, körülbelül 100 kilométeres erdei feltáró úthálózat mellől.

szemet-bnpi2

szemet-bnpi

Beszámolójában a nemzeti park hívja fel a figyelmet, hogy a legtöbb mesterséges anyagféleség a természetben rettentő hosszú idő alatt bomlik le, a folyamat több száz évtől akár évmilliókig is tarthat, így tartósan szennyezi a talajt és a vizeket, köztük az ivóvízbázist. Ez pedig az ember számára is súlyos közegészségügyi veszélyt jelenthet, emellett pedig felbecsülhetetlen számú vízi- és szárazföldi állat pusztul el a tápláléknak nézett és elfogyasztott szemét miatt, vagy azért mert belegabalyodik, vagy beleesik, és soha többé nem tud meg-, vagy elmozdulni.

 

Továbbá azt is hangsúlyozzák, hogy az illegális hulladéklerakás bűncselekménynek számít, és akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

szemet-bnpi4

(Képek forrása: bnpi.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló