2021. augusztus 6., Berta Bettina

Környék ügye

#émász #áram #magyar villamos művek #villanyszámla

Szeptembertől az államhoz kerülnek az Elmű-ÉMÁSZ Heves megyei ügyfelei is

Barna Benedek 2021.06.13. 12:03

Ősztől más küldi a villanyszámlát több mint 2 millió magyar háztartásnak.

Szeptember 1-től az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. veszi át az Elmű-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfeleit – adta hírül a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Erről augusztus elejéig tájékoztatják az érintett ügyfeleket.

 

Az MTI-hez eljuttatott közeményben leszögezték, hogy az esemény a tényleges villamosenergia-ellátást nem érinti. Emellett azt is közölték, hogy az MVM az érintett ügyfelek ellátását az ellátásbiztonságot és az üzletfolytonos kiszolgálást szem előtt tartva változatlan fogyasztói árral és feltételekkel kívánja biztosítani. Az ügyfeleknek egyelőre nem kell semmit csinálniuk, a későbbiekben szolgáltatóváltással kapcsolatos egyéb teendőkről részletesen tájékoztatást kapnak.

 

A hír kapcsán a Népszava azt íra, a szakértők számára különösebb meglepetést nem okozott a döntés. Az 1995-ös privatizáció óta a német RWE-EnBW irányította Elmű-ÉMÁSZ két éve egy anyaországi eszközcsere révén került át a szintén német E.ON hazai csoportjához. Utóbbi azonban úgy döntött, hogy bár jelenlegi lakossági áramfogyasztóit "megtartja", újakból már nem kér. Így idén év elején

hivatalosan is lemondott az Elmű és az ÉMÁSZ  területén - vagyis Budapesten, valamint Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, illetve Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye egyes részein - élő, összesen körülbelül 2,2 millió áramfogyasztó háztartás ellátásáról.

feltoltos_villanyora_szereles_mti_mathe_zoltan-
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

 

Bár ilyenkor elvben bárki jelentkezhet a tevékenység átvételére, a lap cikke szerint az okozott volna meglepetést, ha az állami MVM-en kívül bárki más is érdeklődött volna, amiként ilyen nem is történt. Így az állami MVM az általa már négy éve átvett 775 ezer dél-magyarországi áramfogyasztó háztartás után még kap további 2,2 milliót. Vagyis a Dunán- és a Tiszántúlon kívüli összes lakossági áramfogyasztó ellátását az MVM veszi át, ahogyan – mint emlékeztet a Népszava – hasonló folyamatok révén már ma az állami csoport látja el az ország összes, 3,2 millió gázfogyasztó háztartását is. A folyamat anyagi ellenszolgáltatással elvileg nem jár, vagyis a "jogért" az MVM nem fizet semmit.

 

Az ügyfelek számára mindez alapvetően azt jelenti, hogy mástól fogják a számlát kapni. Ugyanakkor a Népszava cikke megjegyzi: idővel az áramszolgáltatás minőségében is megmutatkozhat, hogy egy állami cég az Orbán-kormány számára "kedvesebb" befektető egy "multinál".

 

Az MVM augusztusban várhatóan az ÉMÁSZ rendszerét is (pénzért) átveszi az E.ON-tól, a szintén az RWE-EnBW-től hozzá került fővárosi hálózatot a német csoport megtartja. Míg az E.ON a lényegében 1995 óta hozzá tartozó Titász hálózatát eladta Mészáros Lőrinc (a Tigázt is megszerző) érdekeltségeinek, addig a terület áramfogyasztó háztartásainak ellátásához ragaszkodni látszik.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló