2023. december 11., Árpád

Környék ügye

Súlyos szennyezés, tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban és a Tarnán

2019.11.30. 00:00

A hatóságok még vizsgálják, milyen anyag és honnan került az élővízbe.

 

Súlyos környezetszennyezés hírei jutottak el az Egri Ügyek szerkesztőségébe a csütörtöki nap folyamán. Úgy értesültünk, hogy a Bene-patakba, és onnan a Tarnába ismeretlen eredetű mérgező anyag kerülhetett, ami jelentős mértékű halpusztulást okozhatott. A Bene-patak partján, Visontánál sok haltetemet találtak. A Tarna a Zagyvába ömlik, ami pedig a Tiszába, szóval a helyzet igencsak veszélyes lehet az élővilágra. Maga a szennyezés csütörtök előtt néhány nappal történhetett, amikor tudomásunk szerint a megyei katasztrófavédelem szakemberei végeztek mintavételt a Bene-patakban.

 

Kérdéseinkre a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte: az ügyben érintett hatóságok (vízügy, kormányhivatal, katasztrófavédelem) bejelentés alapján megkezdték a vizsgálatokat, a szennyezés jellegének és forrásának beazonosítását, és ezek jelenleg is tartanak.

 

Azonnali intézkedésként elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, azok eltávolítása folyamatos - tette hozzá a katasztrófavédelem. (A fotón a Bene-patak Mátrafürednél)

 

 

Úgy tudjuk, a Gyöngyös-Nagyréde víztározó megnyitásával, és 20 centiméteres leengedésével hígították fel az érintett patakok vizét.

 

A szennyezés eredetéről tehát még semmit sem tudni. A Bene-patak körzetében jelentős ipari tevékenység zajlik. A patak mentén található Visonta közelében van a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mátrai Hőerőmű, valamint a közelben van a szintén a felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó Viresol Kft. üzeme, ahol a búza feldolgozása során keményítőt, valamint takarmány-termékeket állítanak elő.

 

(Fotó: Youtube)

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló