2024. április 15., Anasztázia Tas

Környék ügye

#gyakorlat #gripen #magyar honvédség #hangrobbanás

Repülőgép-gyakorlat okozta a csütörtöki robbanást

Csarnó Ákos 2024.03.01. 07:47

Akkorát szólt, hogy ajtó, ablak beleremegett a fél megyében, pedig a Hortobágy felett keletkezett a hang.

A Magyar Honvédség tisztázta, hogy mi történt a heol.hu-nak adott tájékoztatásában.

 

Az előzmény, hogy csütörtökön kora délután a megye több településén hangos robbanást lehetett hallani.

 

Közölték a lapnak, hogy a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódóan, valamint a képesség fenntartás érdekében, rendszeresen kiképzési repüléseket hajt végre a repülőtér közvetlen környezetében és az ország különböző légterében.

 

„Ezek természetesen néha nagyobb hanghatással járnak, de az előírt magasság- és sebességkorlátokat, mint minden más törvényi rendelkezést maradéktalanul betartunk. Az említett Eger és környéke feletti légtérben található az egyik gyakorló légtere a magyar vadászgépeknek” – fogalmaztak.

 

Mint írták, csütörtökön a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat, JAS-39 Gripenekkel gyakorló (Tango) riasztási feladatot hajtott végre e fölött a terület felett. A végrehajtás során számos kötelező repülési feladatot kell végrehajtani a pilótáknak a vadászgéppel, melyek során a hangsebesség átlépése 12000 méteren, illetőleg afölött történik a szabályoknak megfelelően.

 

Ettől függetlenül a légköri viszonyoktól függően a hangrobbanás lökéshulláma leérhet a föld felszínéig és okozhatja az említett jelenséget (hanghatás, vibráció). A Magyar Honvédség lehetőség szerint mindent elkövet a lakosság zajterhelésének csökkentése érdekében – zárták a közleményüket.

A hanghatás forrását a Piszkés-tetői Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérte be. A hang forrása a Hortobágy térségében volt, a földrengést kizárták, mint lehetséges okot - írta a 24.hu.

indexkép: MTI

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló