2022. augusztus 17., Jácint

Környék ügye

#heves megye #borsod-abaúj-zemplén megye #bükk #bükki nemzeti park #nemzeti parkok hete

Magyar Nemzeti Parkok Hete: ezekkel a programokkal vár a Bükk

Barna Benedek 2022.06.03. 12:22

Barlangtúrát és denevérmegfigyelést is tart a napokban a Bükki Nemzeti Park.

 

Észak-Magyarország három megyéjében mutat be értékeiből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 sorozathoz kapcsolódva; többek között barlangtúrát, fénycsapdázást és denevérmegfigyelést is szerveznek – írta meg az MTI.

 

A nemzeti park közlemése szerint szombaton (június 4-én) Őserdő-túrára invitálják az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshutánál: a résztvevők a látványos túra közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó - Három kő - Őserdő - Bánya-hegyi elágazó.


Az éjszakai élővilágot mutatják be a jövő hétfői (június 6-i) programon: a nógrádi Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogató Központban várnak mindenkit, akit érdekel a rovarok fénycsapdázása és a denevérek megfigyelése. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Szintén Baglyaskőn tartják a régészeti napot jövő pénteken (június 10-én), bemutatják az érdeklődőknek a baglyas-kői régészeti feltárás eredményeit.

bükki-namzeti-park-barlang
Ugyancsak pénteken (június 10-én) szervezik az Esztáz-kői-barlangtúrát is. A kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang a Heves megyei Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, amelyet a túravezetők biztosítanak, ezeken kívül csak túraruházatra van szükség.


Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket a Borsod megyei Szomolyán.  A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével (117) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett túra.

 

A programokról további részletek a nemzeti park honlapján olvashatók, ezen a linken.

 

 

(Kép forrása: bnpi.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló