2024. április 12., Gyula

Környék ügye

#Recsk #bányakatasztrófa

Nem fizet az állam a recski bányaszerencsétlenség áldozatainak

Csarnó Ákos - MTI 2024.03.19. 17:52

Háromnegyed év és az ötszáz millióról senki nem hallott, egy érintett sem, a kormány terel.

Mikor kapnak segítséget a recski bányaomlás károsultjai? Dudás Róbert (Jobbik) kérdezte az energiaügyi minisztertől, miért a bányatulajdonosokat védi a kormány Recsken, ahol a tavaly nyáron megindult kitermelés miatt egy villámárvíz olyan károkat okozott, hogy félszáz embernek keljen elhagynia otthonát.

Sürgette, hogy a kormány ne a bányát üzemeltető magáncég helyett, hanem a mellett nyújtson segítséget a károsultaknak.

 

Koncz Zsófia, a tárca parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a bányafelügyeleti hatósági eljárás független a kormánytól, ám a kabinet úgy döntött, félmilliárd forintos segítséget nyújt a károsultaknak. Jelezte: a kérdésben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága az illetékes szerv, az pedig hivatalból eljárást indított a cég ellen, és megállapította, hogy nem a jóváhagyott kitermelési szerint végezte tevékenységét, ezért a létesített depó megszüntetésére kötelezte és bírsággal sújtotta a vállalkozást.

 

A kérdező hiányolta annak közlését, hogy milyen segítségre számíthatnak a károsultak. Viszonválaszában az államtitkár hangsúlyozta: a felelőtlen privatizáció és az elégtelen hatósági működés éppen a baloldali kormányok idejére volt jellemző. A feltett kérdésre, hogy akkor mikor kerül kifizetésre a kártalanítási összeg sajnos nem adott választ az államtitkár.

 

indexkép: Agria TV

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló