2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

#zöldfül #tisza-tó #eger-patak #szennyezés

Patakokból érkező szennyeződés okoz gondot a Tisza-tónál

Barna Benedek 2021.12.12. 11:42

Az Eger és Laskó patakok erősen szennyezetten folynak a tóba.

 

A Velencei-tó megmentéséhez a vízgyűjtő területén is változtatni kellene, a Tisza-tónál pedig súlyos szennyezés okoz gondot a Tisza-tónál – egyebek mellett ez derült ki a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete által szervezett Nagy tavak-konferencián az Infostart beszmolója szerint.

 

Azonnali beavatkozást sürgettek a Velencei-tónál

 

A Velencei-tó megmentését célzó javaslatcsomagról Reich Gyula, a Mérnöki Kamara alelnöke, az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsának titkára beszélt az eseményen. Úgy fogalmazott: most az a feladat, hogy a Velencei-tó vizének folyamatos ellátását a tó vízgyűjtője biztosítsa, és a tó vízgyűjtő területén lehulló minden csepp csapadék minél hamarabb jusson be a tóba. Ehhez szerinte meg kell változtatni a tározók üzemrendjét.

 

"Az ökológiai vízigényeket az eddigieknél alaposabban kell az üzemeltetés során figyelembe venni, jobban kell hozzáigazítani a természetes vízjáráshoz, ami az üdülő közönség toleranciaszintjének a növelését fogja eredményezni" – mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi körülmények nem tarthatók fenn, azonnali beavatkozásra van szükség: el kell végezni a két tározó rekonstrukcióját, kotrását és a szükséges műtárgy-rekonstrukciókat.

 

 

"Nem a baj esetén kell a vízpótlást megkezdeni, hanem a minél jobb üzemvíz tartása érdekében kell a vízpótlást megvalósítani. Ez egy olyan kockázatot is rejt magában, hogy nagyobb csapadék esetén a tó károsan magas vízszintre fog lendülni, aminek az ellensúlyozására a tóból kifolyó vizet tartó dinnyési zsilip kapacitását is meg kell majd növelni" – magyarázta Reich Gyula. Az azonnali intézkedések között említette a rákhegyi vízpótlást is, de a legfontosabbnak a tó menti települések vízrendezését tartja.

 

Patakok vize szennyezi a Tisza-tavat

Az Eger és a Laskó patak 2010 óta erősen szennyezetten folyik a Tisza-tóba

– erről beszélt Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság regionális laboratóriumának vezetője a konferencián.

 

Mint elhangzott, a két patak már egy évtizede az erősen szennyezett kategóriába tartozik, és azt mérik, hogy a tározót elhagyó Tiszában kisebb volt a fekális szennyezettség, de a 2019-2020-as években már ez is növekedett.

 

További rossz hír, hogy

a Tisza-tóban 2013-ig csak a befolyóknak a közvetlen torkolatánál volt mérhető a nagyobb a szennyezés, de 2014-től kezdődően már minden mintavételi helyen nőtt a fekális szennyezést jelző paraméterek mennyisége.

(Indexfotó: Bugány János / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló