2024. február 24., Szökonap

Környék ügye

#akkumulátor

Megbírságolták a bátonyterenyei akkufeldolgozót mert veszélyeztették a dolgozókat

Csarnó Ákos 2023.03.07. 16:29

Közben a cég megduplázná a feldogozás mennyiségét.

 

Nyolc és fél millió forintnyi bírságot szabott ki a munkavédelmi hatóság a bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft.-re, mivel az üzem munkavállalói súlyos veszélyeztetettségnek voltak kitéve – írja az Átlátszó.

 

A bírságról szóló dokumentum szerint a tizennyolc munkavállaló biológiai monitoring vizsgálata határérték feletti eredményt mutatott, illetve a légszennyezettség mértéke is meghaladta a megengedett értékeket. Noha a veszélyes anyagok nevét kitakarták, a szöveg többi részéből kiderül, hogy rákkeltő anyagokról van szó.

 

„A munkáltató nem biztosította, hogy a felhasznált anyagok a munkakörnyezetet ne szennyezzék, nem gondoskodott az egészségkárosító hatások megelőzéséről megfelelő műszaki, technológiai intézkedésekkel” – olvasható a szövegben.

 

Az is tudható a bírságról szóló dokumentum kitakart részletei nélkül is tudható, hogy az üzemben lítium-ion akkumulátorok hulladékából újrahasznosítható anyagokat (nikkel, kobalt, mangán és lítium elemekből álló fémoxidot valamint grafitot) nyernek vissza, valamint az akkugyártásban használt toxikus oldószer, az NMP szennyvíz-iszapjának feldolgozását és újrahasznosítását végzik.

 

A bátonyterenyei talajvízbe is beszivárgott számos veszélyes anyag (ulfát, TPH, toluol, arzén, acenaftilén, acenaftén, fluorén, fenantrén, antracén, összes PAH naftalinok nélkül, diklóretánok komponenskörök) a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata szerint.

 

Az Átlátszó szerint az üzemben a jövőben 52 ezer tonna veszélyes hulladék kezelését szeretnék elvégezni a jelenleg 28 helyett. Korábban robbanásos baleset történt az üzemben, melyben négyen megsérültek.

 

indexkép: MTI/Komka Péter

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló