2021. június 15., Jolán Vid

Környék ügye

Medvéket láttak a Bükkben és a Mátrában, a szakemberek az állatok nyomába eredtek

2019.11.30. 00:00

Már jártak a megyénkben többször is, egyelőre zajlik a nyomozás utánuk.

 

A Bükki Nemzeti Park közleménye szerint az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentést kaptak a Bükk és a Mátra területéről. A bejelentéseket minden esetben kivizsgálják a szakemberek, és ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről.

 

"Ugyan a legtöbb esteben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, Igazgatóságunk óvatosságra int, hiszen pl. a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04.15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására." - írta a nemzeti park honlapja.

 

2018-ban Eger környékén is feltűnt egy medve, amelyről videó is készült.

 

 

A Bükki Nemzeti Park hangsúlyozta: álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba. Ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye - így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva. A nemzeti park az alábbi tanácsokat is közölte:

 

- Alapvetően ki kell jelenteni, hogy a medvével, farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, hiszen jó esetben nem mennek az ember közelébe.

 

- A nemzeti park szakemberei a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon tehetik meg.

 

- Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik. A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon.

 

- Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult „ helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást.

 

Megint itt vannak a barnamedvék Heves megyében! Szilvásváradnál és Nagyvisnyónál is látták őket

Lassan hozzá kell szoknunk a nagyragadozók közvetlen jelenlétéhez. Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában, előtte pár nappal pedig Nagyvisnyó környéken láttak egy barnamedvét - írta a heol.hu. A helyiek szerint többen is látták az állatot és úgy tudják, lábnyomot is rögzítettek a természetvédelmi szakemberek, s fölfedezték a ragadozó ürülékét is.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló