2024. május 27., Hella

Környék ügye

#mátra #bükk #farkas #medve #hiúz

Medvék, farkasok és hiúzok Magyarországon – Mit jelent a nagyragadozók visszatérése?

Barna Benedek 2021.10.30. 14:33

A szürke farkasokból már több falka is jelen van az Északi-középhegységben. A napokban tartott nagyragadozó-konferencián szó volt arról, hogy ez mit jelent az ökoszisztéma és mit az emberek számára.


A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az Északi-középhegység területén gazdálkodóknak. A témában a napokban tartott Parádfürdőn akonferenciát a WWF Magyarország. Az eseményhez kapcsolódóan terepbejárást is tartottak a borsodi Sajómercsén, és a résztvevők egy gazdaságban a gyakorlatban is megismerkedhettek a lehetséges védekezési módszerekkel.

 

Figyelik az állományok alakulását, de ez nem minden esetben egyszerű

 

A boon.hu beszámolója szerint Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók program vezetője elmondta: mindhárom nagyragadozó – barna medve, szürke farkas, eurázsiai hiúz – fokozottan védett faj, ezért nem lehet őket kilőni.

A farkasok szaporodó állományokat képeznek az Északi-középhegységben, ami több falkát jelent a Bükkben, a Zempléni-hegységben és az Aggteleki-karsztban, de feltételezhető, hogy már a Börzsönyben is megtelepedtek. A medveészlelések száma szintén nő, amelyeknek azonban csak a felét tudjuk utólag igazolni. Az eurázsiai hiúz pedig annyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy az állomány növekedését nehéz megbecsülni.

– ecsetelte Patkó László.

hiúz - Vad erdők, vad bércek - FB
Kép forrása: Vad erdők, vad bércek Facebook-oldal

Az állatok mozgásának megfigyelésére és az állomány alakulásának becslésre a vadkamerás rendszert használják a nemzeti parkok. Ez egyébként a gazdaságok környékén a nagyragadozók által okozott kár bizonyítására is alkalmas.

 

Az ökoszisztéma szempontjából fontos a nagyvadak jelenléte

 

A WWF szakembere arról is beszélt, hogy a csúcsragadozók védelme teljes együttélési rendszerek harmonikus életét biztosítja.

A nagyragadozók a táplálékpiramis csúcsán helyezkednek el. Korábbi elképzeléseinkkel ellentétben az ökoszisztémák fentről lefelé szabályozhatók. Tehát a nagyragadozók megfelelő számú jelenléte elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon a túlszaporodott nagyvadfajok – vaddisznó, szarvas, őz, dámvad, muflon – állományát szabályozni tudjuk, ezért védelmük kiemelten fontos

– részletezte.

DNAND20210821023
Fotó: Veres Nándor / MTI

Mit jelent az emberek számára a visszatérésük?

 

A természetvédő szerint a medve jelenthet egyedül reális veszélyt a kirándulókra.

Extrém esetben válhat veszélyessé a medve az emberre, különösen, ha a humán környezethez alkalmazkodott, és kukázik. A farkastámadások száma elenyésző Európában, és általában veszett állatoktól ered, amelyekből az immunizálási programok miatt egyre kevesebb van.

– magyarázta.

 

Hozzátette: a WWF Az együttélés lehetséges című kiadványában ad tippeket, hogy a túrázók hogyan kerülhetik el a támadásokat (ez elérhető a szervezet honlapján, IDE KATTINTVA).

szürke farkas - Filip Singer - MTI - EPA
Fotó: Filip Singer / MTI / EPA

A haszonállattartók nyájaiból viszont időről időre ragadnak el állatokat a nagyragadozók, ez ellen fix kerítés- és villanypásztorrendszerekkel, illetve a nagy testű pásztorkutyák – kuvasz, komondor – egyidejű használatával lehet védekezni. Jelenleg a Kuvasz Őr! Nagyragadozóvédelmi Program tud térítésmentesen kuvaszokat juttatni a gazdákhoz. A nemzetipark-igazgatóságok pedig a kármegelőzési keretből villanypásztorrendszereket adnak. "Nagy szükség lenne egy átfogó kártérítési rendszer kidolgozására is Magyarországon" – hangsúlyozta Patkó László.

 

(Indexfotó: Filip Singer / MTI / EPA)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló