2024. július 20., Illés

Környék ügye

#zöldfül #állatvédelem #természetvédelem #mátrafüred #fakivágás

Védett madár alól vághatták ki a fát Mátrafüreden, vizsgálatot indított a kormányhivatal

Barna Benedek 2021.07.16. 15:58

A költési időszakban döntötték ki a fákat.

 

Mátrafüreden végzett fa- és cserjekivágások ügyében vizsgálódik a Heves Megyei Kormányhivatal – számolt be a Gyöngyösi TV.

 

Riportjuk szerint a településen költési időszakban vágtak ki magánterületen fákat, bokrokat, amelyek lakó- és költési helyként is szolgáltak egyes madárfajoknak. Ha pedig a hivatal azt állapítja meg, hogy valóban szabálytalanság történt, eljárást fognak indítani.

 

A fakivágás (illetve a bokrok és sövények kivágása) hivatalosan, az erről szóló szabályozás szerint március 1. és augusztus 31. között tilos, csak vis maior esetben (elháríthatatlan külső okból) kerülhet erre sor.

 

Minderre azért van szükség, mert több védett állat költési szezonja már márciusban megindul fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április végén veszi kezdetét, számos fajnak pedig másodköltése is van júniusban és júliusban.

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is felhívja a figyelmet a honlapján arra, hogy az ebben az időszakban végzett fa- és bokroskivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek, emellett ez a gyakorlat a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sérti.

A természet védelméről a jogszabály úgy rendelkezik, hogy

"tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása".

A mátrafüredi fakivágás helyszínén azóta is keresi a kicsinyeit egy barátposzáta (a faj hazánkban védettséget élvez, természetvédelmi értéke 25 ezer forint).

Őket megmenteni sajnos csak iszonyatos pénzzel lehetett volna daruskocsival mindent fölemelni, mert ha bárki kézi erővel, láncfűrésszel szeretné levagdosni, úgy megkeresni őket, agyontapossuk őket a keresés folyamán. Tehát semmi esélye nem volt senkinek

– mondta el a tévének Nagy Attila madármentő, aki az esetet jelentette a hatóságoknak.

 

A tévé beszámolójában elhangzik: úgy értesültek, hogy több természetvédő is járt a helyszínen, és mivel a terület új tulajdonosa hajlandó az együttműködésre, a további munkálatokkal megvárja a második költés idejét.

 

(Indexkép forrása: Gyöngyösi TV / Facebook)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló