2023. február 2., Karolina Aida

Környék ügye

#mátra #bükk #balesetmegelőzés #motorozás

Visszatérő ellenőrzést ígér a rendőrség a mátrai motorosok kedvenc útvonalán

2021.04.15. 13:46

Próbálják elejét venni a baleseteknek.

A tavaszi, nyári és őszi időszakban jellemzően nagy a motoros forgalom megyénk közútjain. Ez annak is köszönhető, hogy Heves megyében található a Mátra, illetve a Bükk hegység, amely igen közkedvelt a motoros társadalom körében. Ennek megfelelően nem csak megyénkből, hanem az ország más részeiről is érkeznek ide kétkerekezők. Sajnos gyakoriak a balesetek a környéken, a police.hu beszmolója szerint már az elmúlt hétvégén is történt személyi sérüléssel járó motoros baleset a 24-es főút mátrai szakaszán.

 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a motorosok által okozott balesetekről általánosságban elmondható, hogy jellemzően a sebesség hibás megválasztása, azaz a relatív gyorshajtás jelenti problémát, illetve az ehhez kapcsolódó vezetéstechnikai hiányosság.

 

Mint írják, a motorkerékpározásnak vannak írott és íratlan szabályai a követlezőek:

 

- Motorozás előtt mindig tájékozódni kell az időjárási és útviszonyokról!
- Csak kifogástalan műszaki állapotú, érvényes kötelező felelősségbiztosítással rendelkező motorkerékpárral lehet útnak indulni!
- Mindig be kell tartani a KRESZ vonatkozó szabályait!
- Az irányváltoztatást hátratekintés után jelezni kell!
- A sávok és az összefüggő gépjárműoszlopok közötti szlalomozás életveszélyes, hiszen az autónak „holttere” van! Nem elég, hogy a motoros lát, fontos, hogy őt is lássák!

Az úttest nem versenypálya! Aki mégis szeretné kipróbálni saját és motorkerékpárja határait, az válassza az erre kialakított, megfelelő bukótérrel rendelkező zárt pályákat.

- figyelmeztetnek.

 

A Mátra és a Bükk kanyargós útjain sajnos gyakori jelenség a kanyar levágása. Mivel nem látható be a kanyar, és nem számítható ki előre, hogy mi vár a vezetőre, ezért az ilyen felelőtlen vezetés gyakran balesethez vezet.

 

A szabálykövető motorosok és egyéb közlekedők biztonsága érdekében a rendőrség fokozottan és visszatérően végez ellenőrzéseket mind a 24-es számú főút mátrai, mind a 2505-ös számú út bükki szakaszán.

Hangsúlyozzuk, hogy ez nem a motorosok ellen, hanem a motoros érdekében történik! Továbbra is indokoltnak tartjuk a Mátra bizonyos útszakaszain a sebességkorlátozást, mert a balesetek elsősorban kanyarokban történnek a helytelen sebesség megválasztása miatt. Ezt támasztják alá az elmúlt évek motoros baleseteivel kapcsolatban végzett elemző-értékelő tevékenység során tapasztaltak, mely szerint a balesetek során jellemző sebesség többségében 50 km/h és 70 km/h között volt. Ezúton is kérünk minden motorost a szabálykövető, kellő körültekintéssel történő közlekedésre!

- zárul a rendőrség közleménye.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló