2023. március 30., Zalán

Környék ügye

#forgalom #kerecsend #közlekedés #m25 #maklár #nagytálya #andornaktálya

Az M25 fizetőssé válásával megugrott az átmenő forgalom az Eger környéki falvakban

2021.02.09. 14:43

Hivatalos adatok egyelőre nincsenek, de több településen arra panaszkodnak, hogy január eleje óta sok az autó.

Január 1-jétől fizetőssé vált az M25-ös gyorsforgalmi út használata, és a heol.hu arról számolt be, hogy a több mint egy hónapja történt változás hatására megnőtt az átmenő forgalom Kerecsenden, Makláron, Nagytályán, különösképpen pedig Andornaktályán a mezőkövesdi úton érkező, Egerbe tartó járművek miatt. A portált olvasóik keresték meg a megnőtt átmenő forgalom miatti panaszokkal, ezután kérdezték a települések polgármestereit.

 

Sári ­László, kerecsendi polgármester a kérdésükre közölte: a községen áthajtó járművek hatvan százaléka jöhetett vissza a 25-ös főútra. Keresik a megoldást, kérvénnyel fordulnak az illetékesekhez, és a közlekedéstudományi egyesülethez, hogy vizsgálják meg az M25-ös legalább Füzesabonyig tartó szakaszának díjmentessé tételét. Hanuszik Csaba, Maklár polgármestere is a személygépkocsi átmenő forgalom megnövekedéséről tájékoztatott, amely ugyanakkor szerinte nem jelentős.

m25
Fotó: TV Eger

Orosz József, Nagytálya polgármestere is azt nyilatkozta, hogy érezhetően nagyobb a forgalom, mint volt az a díjmentes időszakban. Falujuknak abban van szerencséje, hogy az út nem a helységen megy keresztül, így csak néhány tucat ingatlan az, amit közvetlenül érint, hogy újra erre autóznak azok is, akik korábban az új gyorsforgalmi utat használták. Abban is jobb helyzetben vannak Andornaktályától, hogy a Mezőkövesd felől jövő járművek többnyire a megyeszékhely irányába tartanak. A Heol cikke szerint leginkább Andornaktálya szenvedi el a fizetőssé válás következményeit: a mezőkövesdi útról jövő, Egerbe tartó sofőrök zöme a falu felé fordul a körforgalomnál.

 

Hivatalos adatok egyébként még nem állnak rendelkezésre arról, hogy mekkora volt a forgalom január 1-je után az M25-ösön. Emellett a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt is jelezte a Heol megkeresésére, hogy a tavalyi matricák az idén január 31-én jártak csak le. Szerintük a forgalom átterelődésének pontos mértéke, tendenciája az érintett településekre csak később, legalább fél év múlva, hosszabb figyelemmel kísérés mellett lesz megállapítható.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló