2022. május 16., Mózes Botond

Környék ügye

#katasztrófavédelem #gyakorlat #m25-ös

Mi lenne, ha veszélyes anyagot szállító jármű balesetezne az M25-ösön? – FOTÓKON a nagy tűzoltói gyakorlat

Barna Benedek 2021.05.11. 17:01

Óriási balesetet szimuláltak kedden a gyorsforgalmi úton.

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az M25-ös autóút M3-as autópálya felé vezető oldalán Eger és Andornaktálya között gyakorlatot hirdetett, amely miatt az érintett szakaszt lezárták kedden délelőtt.

 

A megyei katasztrófavédelem beszámolója szerint a gyekorlaton a rendőrség, a mentőszolgálat, a Magyar Közút, a Vöröskereszt, a Volánbusz Zrt., és az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport is részt vett.

DSC_0299

Egy olyan helyzetet szimuláltak, amely szerint egy elektromos személygépkocsi a szabályokat megszegve, rossz sávban hajtott fel az M25-ös gyorsforgalmi út Eger felől kivezető sávjába, majd a forgalommal szemben hajtott tovább, amíg össze nem ütközött egy szabályosan közlekedő teherautóval. A teherautó veszélyes anyagot szállított, a mögötte közlekedő autóbusznak ugyan sikerült kikerülnie, de a szalagkorlátot átszakítva az út menti árokba hajtott és oldalára borult. Az utasok közül többen megsérültek, az autóbuszból tíz ember nem tudott kiszállni.

Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályvezetője a gyakorlat kezdetén elmondta, hogy a nemrég átadott útszakasz tökéletes helyszín arra, hogy a résztvevők gyakorolják a balesetet szenvedett járművek megközelítését, a veszélyes anyag jelenlétében történő gyors és szakszerű mentést, az autóút felszabadítását, az összehangolt munkát.

Plachi Péter tűzoltó ezredes, a Heves megyei katasztrófavédelem igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a gyakorlat forgatókönyve alapján a katasztrófavédelem minden szakmai ágazata, a tűzvédelmi, az iparbiztonsági és a polgári védelmi szakterület is kiveszi a részét ebből az összetett feladatból.

DSC_0235

A modellezett baleset helyszínére elsőként kiérkező egri tűzoltók a veszélyes anyagot szállító teherautónál gáztömör védőruhában kezdték a beavatkozást. A füzesabonyi, a gyöngyösi és a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók a buszba szorult sérültek kimentésén dolgoztak, akik között a feltételezés szerint súlyos sérültek és gerincsérültek is voltak. Megbontották a jármű hátsó részét, majd hordágyon emelték ki őket. A mentőszolgálat szakemberei azonnal ellátták a sérüléseket, majd kórházba szállították a sérülteket. A tűzoltók egy emelőpárnával megemelték a buszt, így ki tudták menteni az alá szorult sérültet is.

 

A veszélyes anyagot szállító teherautó mellett a katasztrófavédelmi mobil labor azt mérte, hogy a vegyszer a levegőbe kerülve veszélyeztette-e a környezetet, miközben annak felitatásáról is gondoskodtak. Az egri tűzoltókkal közösen áramtalanították a járműveket, a kimentett sérülteket pedig átadták a mentőknek. A teherautó egyik utasa a feltételezés szerint elhagyta a helyszínt, de végül ő is rosszul lett, és egy nehezen megközelíthető helyen eszméletét vesztette. Őt az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport tagjai mentették meg, akik kötéllel biztosították a mentést. A baleset felszámolásán dolgozók mindvégig betartották az egészségügyi óvintézkedéseket. 

 

A gyakorlat az értékeléssel és a tapasztalatok megosztásával zárult.

#GALLERY_86#

(Fotók: Nagy Csaba tűzoltó főhadnagy)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló