2024. június 15., Jolán Vid

Környék ügye

#lőrinci #hattyú #horgásztó

Mégsem mérgezés miatt pusztultak el a lőrinci horgásztó hattyúi

Barna Benedek 2021.09.17. 16:24

De azért az embernek köze lehetett az állatok halálához.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a nyáron elpusztult egy, a lőrinci horgásztavon élő hattyúcsalád. Akkor felmerült a gyanú, hogy az állatokat megmérgezhették, mivel tavaly ugyanitt már megöltek egy hattyút. Az időközben elvégzett vizsgálatok alapján azonban az Egri Ügyek értesülései szerint az derült ki, hogy

nem valamilyen méreg, hanem a nem megfelelő táplálkozás okozta az állatok pusztulását: folyamatosan penészes ételt fogyasztottak.

Zubor András, helyi állatvédő aktivista portálunknak elmondta: azt nem tudni, hogy szándékosan vagy gondatlanságból etették ilyesmivel a hattyúkat, mindenesetre a helyi horgászegyesület tagjait kérték, hogy egyáltalán ne adjanak enni a tó madarainak, és erre a halőr is figyelmeztet. Mint elmondta, szerettek volna figyelmeztető táblákat is kihelyezni, de ezt a tó tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) nem engedélyezte.

 

Frissítés: A táblák kihelyezésével kapcsolatban megkerestük az MVM-et, az alábbi választ kaptuk:

Az MVM munkavállalói mindent megtesznek a Lőrinci Hűtőtó környezetvédelme, egészségvédelme és tisztaságvédelme érdekében, így a tó vízszintje és vízminősége az adottságok figyelembevételével a legjobb, amit a környéken megtelepedő védett állatok is bizonyítanak.

 

Figyelmeztető táblák kihelyezéséhez a környezet által meghatározott feltételrendszer figyelembevételével az MVM hozzájárul a madarak védelme érdekében. Viszont a kihelyezés előtt a hűtőtó gátrendszerének megóvása érdekében szükségesnek tartjuk a táblák hatályos törvényeknek megfelelő tervezését, a tartalom pontos meghatározását és a tervek MVM általi jóváhagyását.

(Indexkép forrása: Tények)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló