2023. január 29., Adél

Környék ügye

#mészáros lőrinc #viresol #visonta

Közpénz-zuhatag ömlött Mészáros Lőrinc visontai cégének nyakába

2021.04.21. 12:44

Szívesen.

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek csökkentésére, a vállalkozások támogatására az Európai Unió rugalmas szabályokat vezetett be 2020 tavaszán. Magyarország egy 350 milliárd forintos keretösszegű csomagra nyújtott be igényt, amit az Európai Bizottság (EB) 2020. április 29-én jóvá is hagyott. Ezután indította el a magyar állam tulajdonában lévő Eximbank a Kárenyhítő Programcsomag néven futó támogatási projektet, amelynek során kedvezményes hiteleket és kamattámogatást nyújtanak magyarországi cégeknek.

 

Az Átlátszó cikke szerint ennek keretében Mészáros Lőrinc visontai keményítőgyára 2020 novemberében két részletben összesen 2,5 milliárd forint kedvezményes kamatozású kölcsönt kapott a koronavírus okozta gazdasági nehézségek enyhítésére.

 

Ráadásul a keményítőgyár a 2,5 milliárdos támogatott kölcsön mellett ajándékpénzt is kapott: 2020 decemberében a Pénzügyminisztérium 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő beruházási támogatást nyújtott a Viresolnak.

viresol

A visontai keményítőgyárat működtető céget 2015-ben alapította Orbán Viktor miniszterelnök felcsúti jóbarátja, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft., és az akkor még kevésbé ismert Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft., majd fokozatosan átalakult. 2018 elején a cég neve Viresol Kft.-re változott, az év végén pedig a Mészáros és Mészáros Kft. helyébe lépett az Opus Global Nyrt. és a Talentis Group Zrt. a Duna Aszfalt mellé.

 

Mint az Egri Ügyek beszámolt róla, 2019 nyarán szennyezte be a Heves megyei Bene-patakot egy ipari vízározóból leeresztett, magas szervesanyag-tartalmú víz. A víztározót két cég használja: a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő keményítőgyár, a Viresol Kft. és a Mátrai Erőmű, amelyet az állam nemrég vásárolt vissza a felcsúti milliárdostól. A szennyezésért a Viresol felelős, ugyanakkor a katsztrófavédelem az erőművet bírságolta meg 5 millió forintra.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló