2024. július 22., Magdolna

Környék ügye

#zöldfül #lőrinci #környezetvédelem #környezetszennyezés #nehézfém

Közel a baj Lőrinciben, ha pedig a gát is megsérül, akkor a természeti katasztrófa elkerülhetetlen - VIDEÓ

Csarnó Ákos - Agria Tv 2023.05.22. 15:17

 

A megengedettnél lényegesen több higanyt, cinket és nikkelt tároltak egy cégnél Lőrinciben, de a hulladékhasznosítót csak egy gát választja el a Zagyvától - tájékoztatott az Agria TV nyomán az RTL.

 

A zagytározójukban lévő iszapban pedig 22 anyag szintje jelentősen meghaladja a talajszennyezési határértéket – állapította meg a megyei kormányhivatal. A tározó tavaly szivárgott, ezért indult a vizsgálat. A helyiek szerint azóta sem változott semmi.

 

 

 
 

 

FRISSÍTÉS

 

A cég cáfolja, hogy mérgező anyag szivárogna a tározóba

 

Több médium is azt állítja, hogy mérgező anyagok szivárognak egy cég zagytározójából Lőrincinél, amikor pedig nagy szél van, akkor a gyógyszergyártási melléktermékként keletkezett por beteríti a folyópartot.

 

Mint írják a Mátrai Erőmű korábbi salaktárazójába 35 éve hordják a veszélyes hulladékot és a jelentős környezeti károkozás miatt a Heves Vármegyei Kormányhivatal korlátozta is a cég működésüket. Emellett arról is írnak, hogy a társaság munkatársai újabb emésztők ásásába kezdtek és nem hagytak fel a veszélyesnek minősülő hulladék lerakásával.

 

Az érintett társaság arról tájékoztatta portálunkat, hogy tevékenysége során soha nem szivárgott a Zagyva folyóba semmi a telephelyről. A tavaly júliusban észlelt anyagszivárgást azonnal jelentették a környezetvédelmi hatóságnak és azzal egyidejűleg megkezdték a kárelhárítási munkálatokat. A pár napig tartó szivárgás során környezetbe került anyag a telephelyet borító vastag pernyerétegre és nem a talajra folyt. Cáfolják azt is, hogy újabb emésztők ásásába kezdtek volna. Mint írják sem most, sem a jövőben nincs szándékukban újabb tározót nyitni. A cég hangsúlyozza, tevékenységüket a jogszabályokban előírtaknak megfelelően végzik.

 
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló