2022. november 28., Stefánia

Környék ügye

#michelin csillag

Két Heves megyei étterem is a Michelin csillag közelében

Csarnó Ákos - MTI 2022.11.03. 22:27

Jó, az egyik zöld csillagot kapott.


Először jelentetett meg étteremkalauzt Magyarország egészéről (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz, amely vidéki magyar éttermeket is kitüntetett a Michelin-csillag minősítéssel.

 

Az étteremkalauz anonim inspektorai két Michelin-csillaggal jutalmazták a tatai Platán Gourmet (séf: Pesti István) és a budapesti Stand (Széll Tamás és Szulló Szabina) konyháját - jelentették be a csütörtök esti budapesti díjátadón.

 

Hét étterem nyert el egy Michelin-csillagot: Esztergomból a 42 (Barna Ádám), Budapestről pedig a Babel (Kaszás Kornél), a Borkonyha (Sárközi Ákos), a Costes (Koppány Levente), az Essencia (Tiago Sabarigo), a Rumour (Rácz Jenő) és a Salt (Tóth Szilárd).

 

A kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand díjat az Anyukám Mondta (Encs), a Casa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Macok (Eger), a Mór24 (Mór) és a Sparhelt (Balatonfüred) érdemelte ki.

 

A legjobb fiatal séf díját Mizsei János (Mák étterem, Budapest), a legmelegszívűbb vendéglátók díját (Welcome and Service Award) Kvaszniczáné Marjai Flóra és Kvasznicza Ferenc (Pajta étterem, Őriszentpéter), a legjobb sommelier díját pedig Langó Balázs (Clarisse étterem, Tura) vehette át.

 

A fenntartható gasztronómiáért járó Zöld Csillag díjat kapott a hosszúhetényi Almalomb (Szabó Kitti), a poroszlói Graefl Major Kétútköz (Gyűjtő Ádám), a budapesti Onyx Műhely (Niszkács Anna) és a szintén fővárosi Salt (Tóth Szilárd).

Idén először 4 étterem zöld csillag minősítést kapott. A Michelin Green Star, (a Zöld Michelin-csillag) egy olyan díj, amelyet az iparág élvonalába tartozó éttermek közül azoknak ítélnek oda, akik sokat tesznek a fenntarthatóságért. Ezek az éttermek mind etikai, mind környezetvédelmi felelősséget vállalnak, és fenntartható termelőkkel és beszállítókkal dolgoznak együtt, hogy csökkentsék a hulladék, valamint a műanyag és más, nem újrahasznosítható anyagok felhasználását a konyhában. Ezek a vendéglátóhelyek olyan étkezési élményt kínálnak, mely ötvözi a kulináris kiválóságot a kiemelkedő környezetbaráti elkötelezettséggel, és inspirációt jelenthet mind a lelkes gasztronómiai rajongók, mind a vendéglátóipar egésze számára.

Jakab Zsófia, az MTÜ vezérigazgató-helyettese az eredményhirdetés előtt emlékeztetett arra, hogy a Michelin Guide anonim inspektorai egy éven át kutatták, melyek a legjobb magyar vendéglátóhelyek.

 

A mostani esemény újabb mérföldkő a magyar gasztronómia történetében, hiszen a jó vendéglátás a legalapvetőbb összetevője a vendégélménynek, nélküle nem létezhet minőségi turizmus - hangsúlyozta.


    

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló