2023. február 2., Karolina Aida

Környék ügye

#heves megye #katasztrófavédelem #verseny

Országos versenyen remekeltek Heves megye katasztrófavédelmi műveletirányítói

Barna Benedek 2022.06.02. 15:51

Dobogós helyezést értek el.

 

Harmadik alkalommal mérték össze tudásukat kedden és szerdán azok a katasztrófavédelmi műveletirányítók, akiknek csak a hangjával találkoznak a segítséget kérők. A balatonföldvári versenyen a Heves megyeiek dobogósok lettek – számolt be honlapján a megyei katasztrófavédelem.

 

A műveletirányító tűzoltók azok, akik a segélykérő hívásokat fogadják, és az információk birtokában képesek a káreset helyszínéhez a legközelebb eső tűzoltóságról a megfelelő számú egységet, a szükséges felszereléssel rendelkező járműveket riasztani. Az ország ügyeleti állománya több mint négyszázhatvan emberből áll, közülük ezúttal hatvanan tették próbára reagálóképességüket és tapasztalatukat. A kétnapos verseny első napján dr. Hesz József tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Központi Főügyeleti főosztályvezetője köszöntötte Balatonföldváron tizenkilenc megye és a főváros csapatát, akik ezt követően azonnal rádiót és telefont ragadtak.

6298858a9f0170-67167166

A műveletirányítási központok munkatársai szinte lehetetlennek tűnő esetekkel szembesülnek, éppen ezért a versenyen sem könnyítették meg a dolgukat a feladat összeállítói. A verseny harminc perces gyakorlati részében összetett helyzettel kellett megbirkózniuk a háromfős csapatoknak.

 

Az elképzelt helyzetben egy mindennapos esethez, egy kidőlt fa eltávolításához kérték a tűzoltók segítségét, majd a történet bonyolódott. A kidőlt fa egy gázórát is megrongált, sőt gázrobbanás történt, ezért a katasztrófavédelmi mobil labort is riasztani kellett. Ötven méteres körzetben ki kellett üríteni a társasházakat és a közeli rendőrség épületét is. A robbanás helyszínén felderítő tűzoltók közül hárman az épületben rekedtek. A következő percekben a megye másik pontján egy kórház parkolójában gyulladt ki egy személyautó. A beavatkozó állomány azonban az autó csomagtartójában egy furcsa csomagot talált, amelyről később kiderült, hogy csak egy színházi kellék volt. Időközben egy túrázó házaspár is segítséget kért, a feleség három méteres gödörbe zuhant. A helyzetét azonban csak GPS-koordináták alapján tudta megadni. Ez alapján kellett beazonosítani az ügyeleteseknek, hogy hol találják meg a bajbajutottakat. Még ez sem volt elég, a szomszédos megyében fellépő műszaki hiba miatt az oda beérkező hívásokat is átirányították.

 

A bírák pontozták, hogy a csapattagok arányosan osztották-e el egymás között a teendőket, az ügyeletvezető hogyan koordinálta a csapat munkáját, és kollégái hogyan teljesítették a delegált feladatokat. A második napon a műveletirányítók egyénileg adtak számot elméleti tudásukról. 

6298858b1f39d2-39478135 (1)

Az eredményhirdetésen Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese gratulált a versenyzőknek. Mint mondta: nagyon büszke az állományra és a munkájukra, mert a beavatkozások sikere már az első tizenöt percben eldőlhet, ennek a negyedórának pedig az ügyeletesek a főszereplői, ők azok a felkészült, gyakorlatorientált szakemberek, akik kiszűrik az információhalmazból a legfontosabb tudnivalókat, és ezután meghozzák az optimális döntést.

A verseny végén a Fejér megyei csapat mögött, összesített csapat kategóriában a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az elismerésre méltó második helyet szerezte meg.

(Fotók: Szőke Péter / Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló